L-am invitat la un "cico" pe Dan Matei Agathon. A acceptat omul, ca tot era in Mamaia, si ne-a dat ca punct de intalnire receptia hotelului "Bavaria Blu". Dat fiind ca dupa povestea cu Ministerul Turismului si PSD-ul in picaj Dan Matei Agathon s-a reorientat catre lumea televiziunii, personajul nostru si-a facut aparitia oarecum in fite si cu fix 15 minute de intarziere. Ca asa ii sade bine unei vedete,... nu? "Haideti, mai, lasati aparatul jos, ca m-am saturat de paparazzi", au fost primele cuvinte adresate de fostul ministru reporterilor "Replica". Dupa care insa, din barfa in barfa, Agathon a demonstrat ca adora sa fie fotografiat, "dar fara indicatii", ca sa iasa totul... natural. "Cum vi se pare litoralul anul acesta?, a fost prima intrebare, "de incalzire", adresata fostului ministru al Turismului, Dan Mathei Agathon. "Mai trist ca in alti ani. Cu certitudine mai putin pregatit, mai mohorat si ii lipseste spiritul de vacanta, acel stil de a te bucura de cateva zile dupa un an de munca, pentru ca, din pacate, foarte multi romani economisesc un an sa stea o saptamana la mare", a raspuns Agathon. "E cea mai mare tampenie pe care am vazut-o vreodata acea campanie desantata, facuta de televiziunile comerciale, referitoare la asa-zisa invazie a romanilor in Bulgaria", a tinut sa completeze fostul ministru al Turismului, ca o dovada a faptului ca... il doare subiectul turism, dar si pentru a aplica o lovitura (de fapt, hai sa ii zicem intepatura) subtila concurentei. Nu de alta, dar trebuie precizat ca Dan Matei Agathon, de cand nu mai este nici ministru, nici in linia intai a fostului partid de guvernamant, defileaza cu mandrie prin fata sau/si mai mult prin spatele camerelor de filmat ale DD TV. Ba producator, realizator, prezentator... de ne-am ametit in detalii... cert este ca Agathon pare de-a dreptul incantat de noul sau "rol".

Fostul ministru al Turismului este convins ca romanii nu merg cu miile in Bulgaria

Revenind deocamdata la partea "dureroasa" a discutiilor - si anume litoralul romanesc, fostul ministru al Turismului a fost de parere ca este posibil ca din curiozitate, de Pasti, romanii sa fi fost la Albena, in Bulgaria, pentru a petrece cateva zile libere. "Dar de la cateva sute de romani plecati la bulgari de Pasti, pana la a sustine ca mii de romani merg la Nisipurile de Aur... este o enormitate. Nu am vazut pana acum atatia reporteri TV care sa faca propaganda de genul - vizitati Bulgaria, acolo marea este mai calda, acolo fetele sunt mai frumoase, palmierii mai verzi, berea mai rece... E o campanie platita cu bani grei pentru o competitie imorala", a concluzionat Agathon. "Campanie a cui?", am intrebat, inocenti, noi. "Este o campanie sustinuta de cei care au interes sa puna mana pe aceasta piata de in-coming care este Romania", a raspuns vedeta DD TV (n.r. nu este o exagerare - Dan Matei Agathon isi merita din plin titulatura de "vedeta", cel putin din punctul de vedere al gesturilor afectate, gesturi - inclinam sa credem noi- deprinse de data recenta).

Buget auster, de opozitie: canapea si fotolii de 6 milioane, pentru emisiunea lui Agathon

Cu gesturi sau fite insa, Dan Matei Agathon ramane la fel de volubil ca pe vremea cand controla litoralul in calitate de ministru si chiar, din exces de zel, gusta din berea oferita cu generozitate si emotie de comerciantii de pe plaja. Ieri insa, Agathon s-a limitat la un expresso si, in timp ce povestea despre turism, Sulfina si PSD, fostul ministru nu a putut sa nu "solicite" o pauza de cateva minute pentru a se sfatui cu staff-ul DD TV (noua sa dragoste) in privinta decorului pe care il va utiliza la emisiunea "Bilet de vacanta", care se va "produce" pe micul ecran in fiecare seara, intre orele 20.00 si 21.00, pana pe data de 25 august. Dupa ce a consultat o fotografie facuta cu telefonul de un coleg de la DD TV, Agathon a dat verdictul: "Le luam!". Ce? Niste bucati fotolii, plus canapea, galbene toate - cel putin asta a reiesit din discutia la care noi, cei de la "Replica", am tras cu nerusinare cu urechea. Accesoriile galbene vor avea "menirea" de a-l relaxa pe Agathon si eventualii invitati ai acestuia in emisiunea mentionata si, demn de mentionat, canapeaua si restul "tacamului" il vor costa (pe el sau DD TV, nu se stie foarte clar) "fabuloasa" suma de... 6 milioane de lei vechi. Dupa posibilitati si buget. Adica de austeritate, ca asa e in opozitie.

Sulfina, facuta praf din vorbe de Agathon

Gata, pauza odata expirata, a urmat intrebarea: "Macar de curiozitate sau de dorul vremurilor cand erati ministru si veneati in vizite pe litoral, ati urmarit-o pe ministrul Mediului, Sulfina Barbu?" "Cu mare interes am urmarit-o pe Sulfina Barbu", a raspuns, prompt, Dan Matei Agathon. "Am urmarit-o dupa ce a rezolvat cele noua valuri succesive de inundatii, dupa ce a participat la constructia locuintelor pentru sinistrati, dupa ce a pus umarul la refacerea digurilor construite intr-un sistem ticalosit de PSD, dupa ce a accesat miliarde de euro pentru programe de mediu... Nemairamanand altceva ce sa faca, si pentru ca nu se pricepe la Mediu, Sulfina s-a autointitulat pentru o vara ministrul Turismului si asa a zapacit toate plajele din Romania. S-a apucat de strategia de dezvoltare a turismului, s-a certat zdravan cu zeci de agenti economici, a organizat un desant in mijlocul sezonului la mare si, daca priviti cu atentie la aceasta goana dupa publicitate efemera, a pus trei camere Big Brother la Mamaia si a plecat acasa, cu constiinta impacata ca 25 de mii de turisti TUI, care au fost anuntati ca nu mai vin, vor reveni, ca un milion de turisti romani vor vizita litoralul, ca autostrada Cernavoda va fi gata maine, ca politia plajelor va patrula prin statiuni, ca cei care vand fier vechi au concesionat plajele si vor aduce dotari de la Saint Tropez pe plaja, ca nici o fata nu se va dezbraca pe plaja, ca nici un turist nu va face... 'pi la patrat' in mare, ca tot romanul va sta pe un sezlong, cu umbrela si o bere in mana, si ca vom reusi acel turism pe care nu l-a facut Agathon cand a fost ministru. La toate acestea se adauga cateva hoteluri de 20 de stele cu 300 de mii pe noapte, all inclusive", si-a varsat of-ul ex-ministrul. Si, dupa cum se vede, "laudele" la adresa Sulfinei Barbu n-au lasat nici un coltisor de activitate neatins... Ceea ce, putem adauga noi, nu poate insemna decat o netarmurita si nedisimulata "afectiune".

"Vanghelie are calitati de lider, atata timp cat a iesit primar in oaza portocalie din Bucuresti"

Toate ca toate, dar... subiectul PSD nu putea fi ratat, asa ca Agathon ne-a informat cum ca "partidul si-a revenit dupa socul din ultima perioada". "Bun, si dumneavoastra ce faceti acolo, ca... nu mai apareti in prima linie?", am fost noi curiosi. "Sunt director de programe PSD si o fac cu placere", a raspuns destul de "strans" la limba Agathon, fost secretar general al PSD, in vremurile bune. "Cum apreciati ca se descurca presedintele Mircea Geoana si in ce relatii sunteti cu el?", am insistat noi sa il abatem pe Dan Matei Agathon de la subiectul care il preocupa acum cel mai tare - si anume DD TV. "Geoana se descurca foarte bine. Am avut, am si voi avea o relatie foarte buna cu el. E complicat sa fii presedinte al celui mai mare partid aflat in opozitie, mai ales ca suntem in opozitie. Acum e greu, se pune osul la munca, iar capacitatea unui lider apare in situatii de criza si dupa ce pierzi alegerile - cele prezidentiale, ca cele parlamentare nu le-am pierdut", a spus fostul ministru al Turismului. Convinsi ca Agathon insista sa fie social-democrat pana in maduva oaselor, l-a "luat" cu varianta... ocolitoare: "Despre proiectul lui Ion Iliescu ce ne puteti spune?". "A, Polul Social al lui Iliescu? Pai... nimic". Si... la "nimic" a insistat Agathon sa ramana raspunsul. Oare de ce? Una peste alta, fostul ministru a tinut sa adauge, tot referitor la partidul drag sufletului sau, cu trandafiri sau cocori (sau cum or mai decide pesedistii ca dau bine la imagine si program), ca: "Suntem in opozitie acum, suntem in spatele camerei de filmat, va veni si timpul sa iesim in fata ei". Si tot legat de partid, acelasi Agathon a marturisit ca a candidat la Congres pentru functia de vicepresedinte, dar... n-a fost sa fie, nu mai face parte din Biroul Permanent al PSD. Explicatia faptului ca nu i-au ajuns voturile sa intre in Biroul Permanent? "Suntem singurul partid care organizeaza alegeri corecte", a declarat Dan Matei Agathon. "In fine, domnule Agathon, nu v-au iubit suficienti colegi incat sa va voteze. Dar ce parere aveti despre succesul de care se bucura Marian Vanghelia, aceasta pata de culoare a partidului?", am fost noi curiosi din cale-afara... "Vanghelie are calitati de lider, atata timp cat a iesit primar in oaza portocalie din Bucuresti... a reusit sa cucereasca o insula albastra", a intregit paleta de culori Agathon.

Fostii ministri ai Turismului se reunesc la Brasov

In incheiere, pentru a ne demonstra cat de simpatic poate fi, ba chiar ne-a scos ochii ca ne ofera o stire "fierbinte", "o exclusivitate", Dan Matei Agathon a anuntat ca pe 25 si 26 iulie, la Brasov are loc o reuniune a fostilor ministri ai Turismului, la care, fireste, va participa si el. Agathon a precizat ca reuniunea ii va avea ca invitati pe toti fostii (inclusiv din perioada comunismului, cu conditia ca respectivii sa fie in viata, fireste), la care se va adauga si actualul sef al Autoritatii Nationale pentru Turism, Ovidiu Marian. "Vor exista premii, vom discuta despre ce a fost, ce este si ce ar trebui sa fie turismul romanesc", a conchis, zambitor si bine dispus Agathon, ex-ministrul care sustine ca "marea este marea iubire" a sa. Ne-am despartit la fel de zambitori si printre pupaturi si chiar mici si amicale... reprosuri. Dupa care, din dragoste pentru DD TV si emisiunile pe care le naseste aici, Agathon a revenit la preocuparea decorului de 6 milioane de lei.