Peste 100 de consilieri locali din aproximativ toate primariile din judetul Olt vor primi decizii de imputare a sumelor incasate in ultimii doi ani, in contul pensiei. Este vorba de consilierii numiti in functie in iunie 2004, care au primit lunar si pensie pe caz de boala, si indemnizatia de consilier. Consilierii au beneficiat, in aceasta perioada, dupa cum declara directorul Casei de Pensii Olt, Silvia Draghici, fie de pensie anticipata (patru cazuri), fie de pensie de invaliditate gradul II, fie de pensie gradul I (doua cazuri), ceea ce contravine legilor in vigoare. Verificarile in randul consilierilor au pornit in urma unei contestatii primite de la Orlea, cand patru consilieri locali au ramas fara pensie si li s-au imputat sumele primite pana atunci. Consilierii in culpa au sesizat Casa Nationala de Pensii si Asigurari Sociale, precum si Prefectura Olt. CNPAS a dispus sistarea pensiei si imputarea sumelor incasate.
Chiar si primariile au raspuns greu la adresele CJP Olt, in anumite cazuri fiind nevoie de a treia revenire. La sfarsitul saptamanii trecute se pare ca si ultimii restantieri au transmis situatia din respectivele comune.
La nivelul intregului judet s-a stabilit un debit de recuperat, de la 102 consilieri locali aflati in situatia mentionata mai sus, de 5,65 miliarde lei vechi. Cei cu pensie de invaliditate gradul I au de dat mai mult de 100 de milioane fiecare, nici in celelalte cazuri situatia nefiind usoara.
Primele contestatii, in urma stabilirii debitelor, au si sosit, consilierii intreband daca nu pot sa ramburseze indemnizatia de consilier incasata. CJP a raspuns negativ, pentru ca se presupune ca au fost apti sa presteze respectiva munca, asta inseamnand ca au inselat statul atunci cand s-au prezentat la comisia de expertiza, nefiind bolnavi. Consilierii au doua posibilitati: fie renunta la calitatea de ales, CJP repunand in plata dosarele (obligativitatea returnarii banilor primiti pana acum ramane), fie renunta la pensie.