Corect.news.ro: Basescu, fals in acte publice (Autor: Sorin Rosca Stanescu).
Domnul Adrian Nastase, presedintele Consiliului National PSD dar, in acelasi timp, un eminent specialist in stiinte juridice, a observat pe buna dreptate ca seful statului, Traian Basescu, a comis o infractiune de fals in acte publice. Si nu in orice fel de acte. Ci chiar intr-un document extrem de important al Guvernului Romaniei. Un motiv cat se poate de clar pentru suspendarea sa din functie. Descoperirea a fost facuta de presa prin punerea fata in fata a doua documente oficiale. Deci proba scrisa exista. Si exista si recunoasterea acestui fapt, facuta chiar de Presedinte.
Daca un simplu cetatean este obligat sa cunoasca legea si, evident, sa o respecte, cu atat mai mult Presedintele Romaniei, care este garantul Constitutiei, are obligatia sa se informeze asupra tuturor normelor juridice, sa le inteleaga si sa nu savarseasca abateri in raport cu ele. Domnul Traian Basescu a incalcat si Constitutia si legea penala. Cand? Cel mai recent, in urma cu cateva zile. Cand a organizat o conferinta de presa la Cotroceni, unde a prezentat proiectul de revizuire a Constitutiei, oferind, cu acest prilej, si numeroase explicatii. Dintre aceste explicatii nu au lipsit cele privind modul in care i-au venit anumite idei de revizuire a Constitutiei, in urma experientelor pe care le-a trait la Cotroceni, in calitatea de presedinte. Si a oferit mai multe exemple de acest fel. Poate ca pentru multi nu a fost si nu este socant. Dar pentru mine, care sunt de formatie jurist si am studiat cu mare atentie inclusiv Constitutia, a fost usor de sesizat ca domnul Traian Basescu si-a depasit in mod flagrant atributiile. Savarsind un grav abuz.
Nici Presedintele Romaniei, ca persoana, si nici institutia prezidentiala nu au dreptul sa initieze acte normative. Adica sa depuna la Parlament proiecte. Orice tentativa de acest fel este prompt sanctionata de opinia publica, de partidele politice si de Curtea Constitutionala. Presedintele Romaniei nu numai ca a facut acest lucru in urma cu cateva zile, dar s-a si autodenuntat. Invocand experientele care l-au determinat sa opteze pentru anumite variante de revizuire a Constitutiei. Nu exclud posibilitatea ca el sa fi fost de buna credinta si, de buna credinta fiind, sa fi ignorat pur si simplu o prevedere importanta a Constitutiei. Dar chiar si asa, fapta este extrem de grava. Mai mult decat atat, ea tradeaza tendinte dictatoriale.
Nici nu am semnalat bine, la Realitatea TV si la Antena 3, acest fapt revoltator si iata ca presa a descoperit ceva si mai grav. In aprilie 2010, Guvernul a intocmit un amplu document privind revizuirea Constitutiei si l-a prezentat Presedintelui Traian Basescu, pentru ca acesta, la randul lui, in numele Guvernului, sa-l supuna dezbaterii in Parlament. Iar Traian Basescu ce-a facut? A tinut un an acest document la sertar, apoi l-a modificat - si aceasta este un act ilegal, chiar o infractiune - si l-a prezentat Parlamentului. Chiar in ziua in care izbucnise un nou scandal vizandu-l pe fratele sau.
De aceea, pe buna dreptate, existand acum si aceste dovezi scrise, domnul Adrian Nastase semnaleaza ca Presedintele Traian Basescu a comis infractiunea de fals in acte publice. Pentru care ar trebui suspendat imediat din functie. Cu conditia, adaug eu, de a exista o majoritate in acest sens.