In pregatirea campaniei electorale pentru alegerile prezindentiale, strategii angajati de liderul PSD Mircea Geoana i-au prezentat acestuia concluziile unui studiu sociologic. Astfel, consilierii americani de la Benenson Strategy Group, Jay Rouse si Peter Brodnitz, i-au aratat lui Geoana cum trebuie luptat cu Traian Basescu, dar si ce probleme are candidatul PSD la functia de presedinte al Romaniei.
Americanii au apreciat ca Geoana este sub cota partidului deoarece inca nu este perceput ca fiind un candidat oficial si sigur al formatiunii sale, dar si pentru ca sunt alimentate zvonurile referitoare la inlocuirea sa cu un alt candidat.
In plus a fost identificata o problema si in privinta celor care reprezinta acum partidul ca purtatori de mesaje. Ei punctau ca persoane precum Nicu Banicioiu sau Robert Negoita, care fac turul talk showurilor aduc daune de imagine. In schimb au fost folositi prea putin Cristian Diaconescu, Adrian Nastase si Ion Iliescu. Fostul presedinte Iliescu a fost recomandat ca fiind singurul din PSD capabil sa faca fata confruntarii cu Basescu.