Deputatii au adoptat marti in plen un proiect de lege apartinand PSD si PNL, care stabileste reducerea TVA la 5% pentru alimentele de baza, dar si un proiect de lege care prevede neimpozitarea pensiilor sub 2.000 de lei, in favoarea legilor votand inclusiv ministrii Ioan Botis, Elena Udrea, Valerian Vreme, Laszlo Borbely si Gabriel Oprea. Pedelistii au declarat ca au votat din greseala si ca vor corecta eroarea.

Actul normativ adoptat marti cu unanimitatea deputatilor prezenti - 290 de voturi - vizeaza modificarea Codului fiscal si prevede aplicarea cotei reduse de 5% asupra bazei de impozitare pentru livrarea de paine, carne, lapte, ulei vegetal si zahar, precum si pentru livrarea locuintelor ca parte a politicii sociale, inclusiv a terenului pe care sunt construite. In punctul de vedere transmis, executivul a aratat ca nu sustine aceasta initiativa legislativa. Ministrul finantelor, Gheorghe Ialomitianu, a declarat ca votul privind reducerea TVA la 5% pentru alimentele de baza a fost o eroare, in conditiile in care votul a fost dat pentru raportul de respingere. "O sa le explicam ce s-a intamplat (reprezentantilor FMI - n.r.). Problema este ce masuri luam in perioada urmatoare, pentru ca noi trebuie sa respectam legea responsabilitatii fiscale. Am adoptat in guvern cadrul bugetar fiscal si noi trebuie sa respectam aceste lucruri", a mentionat ministrul.
Ministrul muncii, Ioan Botis, a declarat ca executivul va trebui sa puna in aplicare legile privind reducerea TVA la alimente si neimpozitarea pensiilor sub 2.000 RON, recunoscand ca a votat si el pentru aceste acte normative. "Conform principiului separatiei puterilor in stat, consider ca este atributul parlamentului. A decis si, in consecinta, noi suntem executivul si va trebui sa punem in aplicare legea aprobata in parlament", a explicat ministrul. Intrebat daca ministerul are bani pentru a implementa legea de neimpozitare a pensiilor mai mici de 2.000 RON, Botis a replicat: "Deci, inca o data, daca imi permiteti. Legislativul s-a pronuntat. Executivul va trebui sa puna in aplicare o lege. In acest caz, si eu am votat". Deputatul PDL Gelu Visan a sustinut ca votul favorabil dat de grupul sau a fost "o eroare de tehnica legislativa".
"A fost o eroare de tehnica legislativa. Se mai intampla in parlament si o sa vedem cum o reglam. A fost efectiv o eroare de tehnica legislativa, a venit un numar foarte mare de proiecte cu raport de respingere-respingere-adoptare. Legile s-au discutat mai demult, ca nu a fost vot final saptamana trecuta. A fost doar o eroare", a declarat Visan. Liderul grupului deputatilor PDL, Mircea Toader, a anuntat si el ca va indrepta eroarea printr-un act normativ care sa fie dezbatut in regim de urgenta, aratand ca este singura solutie parlamentara. Deputatul a mai spus ca legea privind reducerea TVA nu poate fi aplicata oricum din cauza acordului pe care Romania il are cu FMI. In plus, Legea responsabilitatii fiscal-bugetare nu ar permite aplicarea acestui act normativ.
FMI, surprins

Decizia de reducere a TVA la alimente i-a luat prin surprindere pe reprezentantii Fondului Monetar International aflati la Bucuresti, care spun ca hotararea parlamentului este suverana, dar ca decizia va trebui analizata pentru a se vedea consecintele aplicarii ei la nivel macroeconomic. "Deciziile parlamentului sunt suverane in fiecare stat. Nimeni nu poate sa intervina in acest sens. Daca aceasta (reducerea TVA la alimente - n.r.) va intra in efectivitate, in mod cert vom discuta care sunt consecintele ei. Trebuie vazut care sunt consecintele unei asemenea legi, daca ea va intra in vigoare, cand va intra in vigoare, cum va produce efectele si sigur vom lua o decizie in acest sens", a declarat reprezentantul Romaniei la FMI, Mihai Tanasescu

Reducerea TVA ar duce la scaderi de preturi cu pana la 20%

Reducerea TVA la alimentele de baza la 5% ar duce la cresterea incasarilor si la o scadere a preturilor cuprinsa intre 15 si 20%, a declarat ieri presedintele Romalimenta, Sorin Minea. "Un TVA de 5% duce la cresterea de incasari si face posibila o scadere de pret intre 15 si 20%. Asa se vad evazionistii. Eroare de tehnica... ma depaseste. As traduce termenul prin: au stat in parlament si habar nu au ce au votat", a spus Sorin Minea. Totodata, potrivit presedintelui Federatiei Sindicale din Industria Alimentara, Dragos Frumosu, lucrul cel mai important este faptul ca proiectul de lege privind reducerea TVA la 5% la alimentele de baza a fost adoptat. "Important este ca legea a fost facuta. Daca nimeni de la PD-L nu a observat ca este o eroare si nu a atentionat inseamna ca dorm in parlament", a spus Frumosu.
Consilierul guvernatorului bancii centrale, Adrian Vasilescu, a declarat ca o posibila reducere a taxei pe valoare adaugata (TVA) la 5% la alimentele de baza ar conduce la o scadere usoara a preturilor. "O scadere a preturilor la alimente i-ar favoriza pe comercianti. Acestia pot sa scada preturile, poate nu cu 5%, insa cu 2% sau 3%, in asa fel incat sa impace si cumparatorul, si vanzatorul". In ceea ce priveste impactul asupra bugetului, Adrian Vasilescu sustine ca, daca se face o taiere importanta in partea de venituri, trebuie se sa faca o taiere importanta si in partea de cheltuieli. "Stiind exact in ce incurcatura este bugetul nostru si ce probleme mari are sa adune toate taxele si impozitele, daca se face o taiere importanta in partea de venituri trebuie sa se faca o taiere importanta si in partea de cheltuieli, si intreb de unde? Mi-e frica pe unde ar putea sa umble bisturiul - poate sa umble la sanatate, la invatamant sau la cultura", a spus Vasilescu.

Analistii sustin ca redu-cerea TVA la alimentele de baza nu va duce la o scadere majora a preturilor

Reducerea TVA la 5% pentru alimentele de baza nu va duce la o scadere semnificativa a preturilor si, implicit, nu va avea un impact major asupra inflatiei, insa va diminua incasarile bugetare, sustin analistii economici chestionati de NewsIn. "Nu cred ca reducerea TVA va avea un impact major, pentru ca preturile se formeaza in piata, nu sunt legate atat de mult de costuri. Or, daca in piata va continua sa existe cerere pentru produsele cu TVA scazut, preturile nu vad de ce ar scadea", a declarat directorul de investitii al Eureko Pensii, Radu Craciun. El a explicat ca, in conditiile in care preturile nu ar scadea, reducerea TVA nu va avea nici un impact sau va avea un impact minim asupra inflatiei, insa va duce la diminuarea veniturilor bugetare. In viziunea economistului-sef al UniCredit Tiriac Bank, Rozalia Pal, reducerea TVA la 5% pentru alimentele de baza va avea un impact negativ asupra bugetului de stat.
"Reducerea TVA la alimentele de baza ar fi o veste buna pentru populatie si comert, insa nu pentru bugetul de stat. Alimentele de baza reprezinta aproximativ 23% din cosul de consum, deci impactul negativ al acestei masuri reprezinta o scadere de circa 3,5% din colectarile din TVA la bugetul de stat. Astfel, noul vot elimina aproape tot efectul pozitiv al masurii luate anterior asupra veniturilor bugetare", a explicat Rozalia Pal. Pe de alta parte, economistul-sef al UniCredit Tiriac Bank considera ca o scadere a TVA la 5% la alimentele de baza va avea un impact semnificativ asupra inflatiei. "Impactul scaderii TVA asupra inflatiei ar fi unul semnificativ, de temperare. Practic, estimam ca rata inflatiei s-ar duce din nou catre 4,3% la finalul anului, eliminand efectul majorarii TVA si asupra acestui indicator", a spus Rozalia Pal.