Senatorul Ion Iliescu continua sa starneasca pasiuni si la a treia sa tinerete, ultima dovada in acest sens fiind participarea de sambata la Scoala de femei a PSD. Mai bine de trei ore, Iliescu le-a impartasit credincioaselor sale sustinatoare invataminte si sfaturi, starnind ropote de aplauze si obtinand adevarate declaratii de dragoste. Emotionata la culme, o social-democrata si-a turnat cenusa in cap si i-a cerut iertare fostului lider PSD pentru faptul ca isi pierduse la un moment dat increderea in el: "Iertati-ma, domnule presedinte!", a incheiat, cu vocea gatuita femeia readusa pe calea dreapta a social-democratiei, in furtuna de aplauze a colegelor sale de partid. De altfel, Iliescu a ramas pentru femeile din PSD "domnul presedinte", in detrimentul lui Mircea Geoana, care nu s-a bucurat nici pe departe de aceeasi consideratie.
Ion Iliescu a ramas acelasi prototip al politicianului capabil sa vorbeasca ore in sir fara a spune nimic, subjugandu-si auditoriul printr-o elocinta paradoxala: se razboieste cu toata lumea, fara a da nici un nume. Asa a facut si sambata, cand a pus la zid actuala conducere a PSD, fara a rosti nici un moment numele lui Mircea Geoana si l-a umilit pe Adrian Nastase amintindu-i numele intr-un context aparent favorabil fostului premier. Iliescu a cerut imbogatitilor si coruptilor sa paraseasca partidul, urmand exemplul lui Adrian Nastase, care a facut un lucru bun in momentul in care a decis sa treaca in linia a doua. Fostul sef de stat l-a asociat astfel indirect pe fostul prim ministru cu tagma coruptilor din PSD, demonstrand inca o data ca cel putin la nivel declarativ Ion Iliescu a ramas seful social-democratilor. Senatorul a vorbit despre nevoia de curatare a partidului, indicandu-le celor imbogatiti peste noapte si anchetati de organele statului sa paraseacsa functiile pe care le ocupa in PSD, urmand exemplul elocvent dat de Nastase. Iliescu este de parere ca un partid care are in conducere personaje fara o istorie si o activitate indelungata in interiorul formatiunii nu poate fi un partid democratic si scade in ochii electoratului, atacand in acest fel inca o data pozitia de lider a lui Mircea Geoana. Liderul PSD a recunoscut faptul ca femeile detin un rol minor in viata partidului dar si a structurilor de stat, desi s-au dovedit de cele mai multe ori mai fidele partidului decat barbatii. Dincolo de nemultumirile sau multumirile exprimate de femeile social-democrate, Iliescu a avut parte si de momente amuzante, precum cel oferit de o admiratoare de-a sa cu un spirit ceva mai critic.

"Politica e ca sexul, daca nu te protejezi, o patesti"

Nelamurita asupra problemelor din PSD, femeia a recunoscut ca a invatat de la Iliescu cum trebuie spus "adevarul crud": "Daca vrea sa spuna ceva, domnul Iliescu o spune in trei secunde, daca nu, vorbeste trei ore in continuu si fiecare intelege ce vrea", starnind aplauzele asistentei si celebrul zambet larg al lui Iliescu. Avantajul acestei strategii este unul major, de autoconservare, dupa cum a continuat femeia, potrivit careia "politica e ca sexul, daca nu te protejezi, o patesti", facandu-l pe Iliescu sa izbucneasca in hohote de ras. Si odata stabilita aceasta strategie, pesedista le-a transmis colegelor sale sa se pregateasca constiincios pentru alegerile anticipate, pentru ca a aflat ea ca Traian Basescu s-a dus la o vrajitoare si a aflat ca vor fi sigur anticipate. "Si cand o sa cada alegerile astea?", ar fi intrebat-o Basescu pe vrajitoare, care i-a raspuns ca o sa fie intr-o zi de sarbatoare. "Care sarbatoare?", a intrebat din nou Basescu, primind un raspuns care l-a facut din nou sa rada pe Iliescu: "Nu conteaza, in orice zi ar cadea anticipatele, o sa fie sarbatoare". Dupa mai bine de trei ore, Ion Iliescu a plecat la Cumpana, dand astfel curs invitatiei adresate de primarita Mariana Gaju de a participa la "Ziua Recoltei". Nu toata sambata a fost insa o zi placuta pentru Iliescu; fostul sef al statului a ajuns la Mamaia, locul de desfasurare a intrunirii femeilor social democrate cu aproape o ora intarziere, din cauza unui grav accident care s-a produs pe Drumul National 22 C, intre Faclia si Cernavoda, chiar pe traseul senatorului Iliescu.