Rezultatele unui sondaj de opinie comandat de Partidul Democrat- Liberal, care a fost facut public ieri, dezvaluie o serie de aspecte spectaculoase. Actualul primar Radu Mazare si senatorul Dorel Constantin Onaca se afla, potrivit acestui sondaj, la egalitate. Astfel, potrivit studiului sociologic efectuat de catre un ONG, Radu Mazare ar fi votat de 32,4% dintre constanteni, in timp ce Dorel Constantin Onaca primeste voturile a 31,9%. Urmatorii clasati in preferintele constantenilor sunt la distante astronomice de cei doi, potrivit sondajului comandat de PDL. Dincolo de aceste procente, senatorul Dorel Constantin Onaca si-a prezentat ieri cateva din proiectele pe care urmareste sa le puna in aplicare daca va fi ales primar. Cel mai important dintre acestea ar fi deschiderea pietei pentru locuinte, prin constituirea unor parteneriate publice-private.
Sondajul PD-L il plaseaza, pur si simplu, pe primul loc in preferintele electoratului din Constanta pe candidatul Dorel Constantin Onaca. Si asta pentru ca, desi procentele sunt mai mici decat cele ale lui Radu Mazare, doar jumatate din constanteni stiu ca Onaca va candida la primarie. Astfel, doar 50% dintre cei intervievati stiau ca senatorul Dorel Constantin Onaca va candida la Primaria Constanta, in timp ce 75% stiau despre candidatura lui Mazare. In privinta popularitatii, lucrurile sunt oarecum asemanatoare: Mazare are o notorietate de 95%, in timp ce Onaca vine tare din urma, cu 85%. Cele mai interesante cifre sunt insa cele legate de intentia de vot. Actualul primar ar fi votat de 32,4% dintre constanteni, in timp ce 31,9% l-ar alege pe senatorul Onaca. Ceilalti contracandidati se afla la o distanta uriasa, sondajul PD-L creditandu-l pe avocatul Catalin Dancu cu 6,3% si pe liberalul Victor Manea cu... 2,8%. Interesant este ca Manea are o notorietate mai mare decat a partidului din care face parte, consilierul judetean intrunind 15%, in timp ce PNL are doar 12%. In afara cifrelor seci, senatorul Dorel Constantin Onaca a prezentat si cateva dintre proiectele pe care vrea sa le puna in aplicare la primarie. Unul dintre acestea se refera la batrani, Onaca intentionand sa le trimita acasa, prin curierat rapid, pachetele cu ajutoare, pentru a nu-i mai umili la cozi si in fata camerelor de luat vederi. In alta ordine de idei, Onaca spera ca in al doilea oras din Romania sa nu mai fie nevoie de astfel de ajutoare pentru pensionari. "O sa le mai dau si cate o cutie de mazare, in memoria lui, dar eu sper sa nu mai fie nevoie de pachete", a declarat Onaca.

Onaca, solidar cu Basescu

Pe de alta parte, candidatul PDL a prezentat si solutiile pe care le are pentru a-i ajuta pe tineri sa aiba o locuinta. Senatorul crede ca dezvoltarea unor parteneriate publice-private va rezolva problema locuintelor pentru tineri. In cadrul acestor asocieri, Primaria vine cu terenul, pe care il da gratis unui investitor privat, fara a mai plati apoi nici un ban, motiv pentru care locuintele vor fi foarte ieftine. Onaca mai vrea ca dobanzile pe care bancile le vor percepe la creditele pe care tinerii le vor accesa sa fie mai mici decat cele ale pietei, pe o perioada de 25- 30 de ani. In plus, tinerii vor avea libertatea de alege ei bancile pe care le vor, fara a li se impune acest lucru, asa cum se intampla acum. Candidatul Dorel Constantin Onaca este convins ca o astfel de deschidere a pietei va rezolva problema imobiliara in Constanta, cu atat mai mult cu exista si fonduri europene care pot fi folosite in dezvoltarea acestor proiecte. "Nu pot sta tinerii 15 ani in cort sa astepte sa li se ridice locuintele, este aberant sa promiti atatea mii de case cand stii ca nu ai cum sa te tii de cuvant", a precizat Onaca. Candidatul democratilor la Primaria Constanta a avut si sambata o iesire, vorbindu-le oamenilor in fata Casei de Cultura. Senatorul Dorel Constantin Onaca a dat citire unui mesaj de sprijin pentru presedintele Traian Basescu, "in demersurile pe care le face pentru protejarea familiei sale". "Doresc sa le spun acelor muritori de rand care desconsidera familia si nu au stiut, nu stiu si nu vor sti niciodata ce inseamna dragostea de familie pentru marinari; ca un marinar este calauzit pana la moarte de trei elemente: dragostea de familie, credinta si dragostea de tara", a declarat Onaca. Cu aceeasi ocazie, senatorul a dat citire si unui protest fata de taxa de prima inmatriculare, aratandu-se din nou solidar cu demersurile lui Basescu in acest sens. Candidatul Onaca a condamnat apoi si taxele locale, cerand primarului sa anuleze taxele de siguranta (cunoscuta si ca taxa de protectie), de parcare si de habitat, care se instituie in tot atatea biruri nejustificate. De asemenea, senatorul Dorel Constantin Onaca a cerut, din nou, actualului primar sa renunte la practicile umilitoare la care ii condamna pe pensionari si tineri.