Gandul: Basescu cel urat (Autor: Florin Negrutiu, redactor-sef)

"SMURD nu a fost creat de un om. Statul roman a facut eforturi uriase pentru dotarea SMURD si a ambulantei. Acest sistem a fost creat din banii romanilor. Nu a venit niciun personaj din tara asta cu banii in buzunar".
Il privesc pe Traian Basescu cum zambeste satisfacut la televizor. I-a zis-o lui Raed Arafat, acest venetic sirian care, nu se stie cum, a devenit peste noapte cea mai populara figura din Romania. Pentru el se semneaza petitii, se transmit mesaje de solidaritate, se iese chiar in strada. Intolerabil!
Nu stiu care parte din afirmatia lui Traian Basescu este mai dezgustatoare. Bagatelizarea muncii unui om? Insinuarea meschina ca Raed Arafat este in realitate un profitor al statului? Grosolania de a-l expedia pe unul dintre putinii profesionisti care chiar stiau despre ce vorbesc in Guvernul Romaniei la statutul de simplu "personaj", dubios si pus pe capatuiala? Mai dezgustator decat toate acestea este insa tupeul lui Traian Basescu de a vorbi in numele romanilor de pe pozitia unuia care apara "banii romanilor". De cine ii apara?
E adevarat ca SMURD primeste bani de la stat. Dar SMURD exista. Pare un adevarat miracol ca in tara asta plina de reformatori care nu rumega decat vorbe chiar s-a facut ceva concret. Cate "eforturi uriase" n-a depus in acesti ultimi ani statul pentru a cheltui "banii romanilor" pe lucruri care nu exista?! Traian Basescu stie asta, stie ca serviciul poarta semnatura unui om concret, cu nume si prenume, care a avut nu doar viziunea, ci si incapatanarea si indarjirea de a o pune in practica. Si asta il roade.
Pentru ca in Romania, cand cineva face ceva, se gasesc nenumarati oameni de bine care sa-i dea la cap. Asa e felul unui popor care traieste satisfactia suprema atunci cand "moare si capra vecinului". Dl. presedinte a reusit cu interventia din aceasta seara sa sublimeze ce este mai urat in poporul in numele caruia vorbeste: invidia si mediocritatea, smecheria si tupeul, alungarea oamenilor valorosi. Exista si o parte buna? Da. Faptul ca acelasi popor manifesta in aceste zile o reactie sanatoasa de sustinere a unui profesionist calcat in picioare de politruci poate fi un semn ca nu este totul pierdut.
(Florin Negrutiu este al ziarului Gandul)