Comisia Juridica a continuat ieri dezbaterile sterile la proiectul de lege privind infiintarea ANI, in absenta ministrului Justitiei, desi nu au prea mult timp la dispozitie pentru a discuta cele 77 de articole ale proiectului si pentru a elabora un raport. Pentru acest proiect "razboiul" se duce intre reprezentantii Ministerului Justitiei, sustinuti de deputatii PD si uneori de cei ai PNL, si deputatii PSD, PC, UDMR si PRM, care au restrans activitatea de cercetare a ANI, printr-un amendament, doar la nivelul declaratiilor de avere si de interese, si nu a averilor, asa cum era stipulat in textul Guvernului.
Astfel, democratii au afirmat in mai multe randuri ca amendamentele depuse de UDMR si PSD la proiect "golesc de continut" si "macelaresc" actul normativ si au amenintat ca nu vor mai participa la vot. De cealalta parte, deputatii UDMR au precizat ca nu sunt de acord "ca o instanta extraordinara sa cerceteze averile pentru ca nu este constitutional" si pentru ca exista "organe abilitate in acest sens". Singurul consens la care s-a ajuns ieri a fost acela ca: "Legea este prost facuta!".
Majoritatea deputatilor spun ca ANI nu este ceruta de UE, ci ca actualul ministru al Justitiei vrea sa mai castige puncte in lupta anticoruptie fara a lua in seama propunerile altor partide. Potrivit expunerii de motive a Guvernului, proiectul de lege reglementeaza "organizarea si functionarea unei autoritati independente, cu personalitate juridica si activitate permanenta (ANI), condusa de un presedinte numit in functie de presedintele tarii la propunerea Consiliului National de Integritate, pentru un mandat de patru ani".
Agentia constata date sau indicii privind savarsirea unor fapte pervazute de legea penala de catre demnitari si cerceteaza si daca exista conflicte de interese, pe baza declaratiilor de avere, dar si daca exista incompatibilitati intre functia de parlamentar sau membru de guvern si cele detinute in paralel.