Liderul PDL, Emil Boc, a anuntat, luni, ca democrat-liberalii vor introduce, marti, o motiune simpla pe educatie, pe care, insa, sunt dispusi sa o transforme in motiune de cenzura, prin comasarea motiunilor pe educatie ale tuturor partidelor, inclusiv cea a PSD.
Emil Boc a declarat ca PDL va depune, marti, la Camera Deputatilor, motiunea simpla "Nesansa invatamantului romanesc. Guvernarea PNL si Cristian Adomnitei au dus Educatia in pragul dezastrului".
"Daca va mai exista o motiune pe tema Educatiei si din partea unei alte formatiuni politice si daca va exista vointa politica de a le comasa intr-o motiune de cenzura, nu vom avea nicio retinere sa facem acest lucru", a anuntat presedintele PDL.
El a sustinut, insa, ca pentru PDL nu este important sa aiba semnaturile necesare doar pentru introducerea eventualei motiuni de cenzura, ci sa obtina voturile pentru ca motiunea sa fie adoptata, ceea ce implica sprijinul PSD.
"Chiar daca doua partide pot avea semnaturile necesare pentru a initia, important e sa ai voturile, sa o treci. Nu intri intr-o batalie decat atunci cand ai certitudinea ca demersul merge pana la capat si se finalizeaza cu adoptarea motiunii", a sustinut Boc.
Liderul PSD a completat ca adoptarea unei motiuni de cenzura se poate face doar cu sprijinul PSD.
"Oricat am dori alte formatiuni politice din Parlament sa adoptam o motiune de cenzura, nu avem voturile necesare pentru a o trece, daca un asemenea demers nu este sustinut de PSD", a amintit el.
Intrebat daca PDL va discuta cu PRM pe tema introducerii unei motiuni de cenzura, Boc a raspuns ca nu exista niciun fel de discutii pe acest subiect, pentru ca cele doua partide nu au voturile necesare unui asemenea demers.
Boc a mai spus ca motiunea simpla a PDL pe tema Educatiei ii cere premierului sa propuna presedintelui schimbarea din functie a ministrului Cristian Adomnitei, pentru incapacitatea de a gestiona Ministerul Educatiei si pentru utilizarea in interes de partid si in interes personal a banilor publici.
Liderul PDL a mai spus ca motiunea simpla a democrat-liberalilor "critica modul in care PNL si Cristian Adomnitei au inteles sa utilizeze banii publici alocati Educatiei in scop de partid, clientelar si personal, sfidand orice norma democratica de utilizare a banului public".
La randul sau, liderul FEN, Catalin Croitoru, membru al PDL, a spus ca liberalul Cristian Adomnitei este cel mai slab ministru al Educatiei, a carui activitate a dus la prabusirea sistemului educational din Romania.
Liderul PSD Mircea Geoana a declarat, vineri, intr-o conferinta de presa la Iasi, ca PSD cere demisia ministrului Educatiei Cristian Adomnitei, considerand ca situatia din invatamant este inacceptabila. De asemenea, el a anuntat ca motiunea simpla privind educatia va fi depusa de PSD luni.