CorectNews: Cui ii este frica de Sorin Oprescu? (Autor: Sorin Rosca Stanescu)
Nici nu a fost bine anuntat Parteneriatul pentru Bucuresti si iata ca doctorul Sorin Oprescu se alege cu un santaj. Reprezentantii Guvernului Boc l-au avertizat ca, daca USL nu voteaza revizuirea Guvernului, va avea probleme cu fondurile pentru Bucuresti. Care fonduri ar urma sa fie date, sau nu, de catre Leonard Orban. Ca si cand doctorul Sorin Oprescu ar putea sa determine o repozitionare politica a PSD si PNL. De fapt, PDL se teme de Oprescu. Si mai ales de combinatia pe care acesta a facut-o cu opozitia.
Exista, inainte de a intra in fondul temei pe care am anuntat-o, o mare necunoscuta. De ce, pana la urma, Partidul Conservator si-a asumat riscul de a merge singur in locale? Este atat de sigur ca va obtine rezultate mai bune intrand in coliziune in cursa locala atat cu PDL, cat si cu USL? Si ce garantie mai poate primi PC de la USL, ca, odata rupta, intelegerea a ceea ce s-a convenit pana acum in diferite localitati ale Romaniei va mai ramane in picioare? Si, in fine, ce garantii mai are PC ca, dezlipindu-se la locale de USL, se poate lipi la loc la parlamentare? Daca pragul electoral nu va fi scazut dramatic pentru toate partidele, atunci, conform unei aritmetici simple, este cu neputinta ca PC sa mai fie regasit in Parlament in urmatorul ciclu. Este o miscare extrem de riscanta, la capatul caruia PC poate chiar sa dispara ca partid. In timp ce USL nu pierde prea mult. Pentru ca este greu de imaginat ca Antenele isi vor schimba brusc politica, devenind simpatizante ale Guvernului Boc. Si ale Presedintelui Traian Basescu.
Dar sa revenim la idiosincraziile puterii. Alianta USL cu doctorul Sorin Oprescu pecetluieste soarta localelor din cel mai important oras al tarii, care este Capitala. Este imposibil ca PDL sa-i opuna lui Sorin Oprescu un candidat cat de cat eligibil. Si, evident, nu este vorba doar de primarul general al Capitalei sau doar de Consiliul General, ci efectul Parteneriatului pentru Bucuresti se va extinde si asupra rezultatului la primariile de sector. Iar daca alegerile vor fi comasate cu atat mai bine. Redutabilul Sorin Oprescu ii va trage vrand, nevrand dupa el, la pachet, si pe parlamentarii USL.
Nervozitatea PDL, generata de acest proiect politic, lansat luni, nu va genera fireste doar amenintari si tentative de santaj. Probabil Consiliul General, care este ostil doctorului Sorin Oprescu, se va radicaliza in perioada imediat urmatoare. Si ma astept la aceleasi reactii din partea DNA, ANAF si ANI. Troica prezidentiala se va pune in miscare.