DeCeNews: Ce planuri pregatesc PDL si Traian Basescu dupa referendum

Analistii politici au identificat trei scenarii pe care PDL le-ar putea aplica in perioada post-referendum, plecand de la o miscare aparent neimportanta din interiorul partidului. Stelian Fuia, fost ministru al Agriculturii in mandatul lui Mihai Razvan Ungureanu, si-a anuntat demisia din PDL si a decis sa fondeze o asa numita "Platforma agrariana".
O prima varianta este ca aceste formatiuni orientate spre un electorat tinta bine precizat ar putea constitui barcile de salvare de la un naufragiu al partidului. Totusi, e greu de crezut ca PDL se va dezintegra sau ca nu va intra in Parlament. "Indiferent ce se intampla cu Traian Basescu, PDL are resurse si un aparat de partid bine pus la punct, crede Antonie Momoc, specialist in marketing politic la Universitatea Bucuresti. Electoratul sau poate scadea sub 15 procente, dar nu va cobori sub 10 la suta".
Ambele tabere, slabite de referendum
Politologul Alfred Bulai sustine ca PDL are doua variante, de fapt, si va lua o decizie in octombrie-noiembrie, dupa ce se vor cunoaste sondajele pre-electorale. "Ambele tabere ies slabite dupa referendum, crede Bulai. PDL, insa, a ajuns atat de jos incat nu mai are mult de pierdut, intrucat exista un nucleu dur de alegatori, care ii va ramane fidel. Ideea este sa recupereze, intr-o forma sau alta, nehotaratii si pe alegatorii care pleaca de la USL. Miscarile, partidele nou infiintate sau asociatiile civice pot fi folosite in doua moduri: daca obtin o cota de incredere care sa le propulseze peste pragul electoral, candideaza singure, daca raman la 1-2 la suta, se va realiza o constructie politica gen Conventia Democratica, prin care sa se regrupeze fortele de dreapta, sa se faca o alternativa la USL etc".
Noile formatiuni, cum este platforma agrariana, au putin timp pentru a se inscrie la tribunal, mai ales ca aparitia unor contestatii poate prelungi termenele cu jumatate de an dupa alegeri. La fel de dificil este sa obtina notorietate in doua-trei luni, cat au mai ramas pana la generale.

Miza: 50 la suta plus unu

Antonie Momoc crede ca PDL si Traian Basescu isi continua planul de fragmentare a voturilor, care sa permita pastrarea Puterii. "O tactica plauzibila ar fi sa capteze electoratul dezorientat, care s-ar duce spre USL, sau pe nehotarati. Daca USL e impiedicat sa faca 50 la suta, Traian Basescu ar putea da din nou mandat lui Mihai Razvan Ungureanu. Sau unui independent, cum a fost Isarescu, care sa coaguleze o majoritate parlamentara, cu PP-DD si UDMR. E chiar mai bine pentru planul de a-l plasa la Cotroceni, in 2014, pe MRU, fara sa se erodeze la guvernare. Pe de alta parte, ei castiga si dintr-o unire pre-electorala a fortelor de dreapta, printr-o constructie opusa USL. Se mai estompeaza amintirea lui Emil Boc si se acopera sigla PDL, asa cum au incercat si la locale".
In conditiile in care numarul de mandate va scadea, cum se impaca nevoia unei aliante anti-USL cu obligatia de a imparti locuri eligibile formatiunilor componente? "Nu este o problema, daca unii pleaca din PDL pentru a candida ca lideri ai unei formatiuni mici, a rasuns Momoc. Oricum, aveau un loc pe lista, daca ramaneau, asa ca PDL isi redistribuie mandatele, sub alte sigle. Deja, numele Miscarii Populare a fost inregistrat la OSIM, de Ioana Basescu, probabil vor opta daca o folosesc la alegeri, sau se regrupeaza in Parlament, in functie de sondaje".