ImpactNews informeaza: Puterea vesnica (Autor: Corina Dragotescu).
Daca s-ar putea, partidele si-ar legifera puterea vesnica ori de cate ori ajung la guvernare. Trebuie sa recunoastem ca cel mai abil de pana acum este PDL. E singurul partid care n-a mai tinut cont de nimic, nici de dialog, nici de Constitutie, nici de cutume, si a facut numai ce a vrut.
Recenta adoptare a Legii privind alegerea primarilor dintr-un singur tur este un exemplu graitor. Normal ca PDL va sustine ca toate partidele au vrut asta. Are dreptare sa o spuna, pentru ca, in mare masura asa e. Motivele pentru care PSD, PNL si UDMR au vrut legea sunt diferite.
Sa incepem insa cu PDL. Pedelistii isi asigura, din start, un procent mare la locale. Nu conteaza ca s-ar putea sa aiba primarii cu cea mai mica reprezentativitate de pana acum, conteaza la numar de voturi. Conteaza ca la procente va iesi pe primul loc. Si mai este un lucru esential. Toti primarii alesi asa vor trage cu toate fortele la parlamentare pentru candidatul partidului care l-a pus in functie. Ca de alegere democratica nu prea mai poate fi vorba.
Desemnarea primarilor este buna si pentru PSD. Are primari multi si acum, deci isi asigura un procent bunicel si indeparteaza riscul de a pierde alesi locali, chiar daca portofelul sirenei blonde i-ar putea atrage in perioada asta spre adancurile pedeliste. Ca si la PDL exista convingerea ca primarii vor avea ei grija la numaratoare cand o fi la legislative.
UDMR castiga cel mai mult, pentru ca are cel mai putin. Practic, candidatii sai vor largi aria de primarii pe care o detine acum formatiunea, ceea ce-i va da mai tarziu apa la moara cu regionalizarea si federalizarea, pe motiv ca uite ce multi sunt ei in admnistratie!
PNL pare a fi singurul afectat de intelegerea asta, pentru ca are cei mai putini primari. Totusi, din negocierile cu PSD s-ar putea sa mai castige macar o suta, doua, de primari din cei 3200 din toata tara.
Cat despre restul, adica despre noi, despre reprezentativitate, despre statul de drept, sau despre democratie, nu mai conteaza. Oricand se va gasi vreun destept sa argumenteze de ce in criza se pot comprima drepturile constitutionale. Asa ca nu ne ramane decat sa mai privim inca o data la spectacolul trist al sfidarii. Puterea vesnica merge mana in mana cu vesnica pomenire...