Q Magazine: RASCRUCE IN PDL: MRU SAU BLAGA? (Autor : Remus Vasilescu)

Democrat-liberalii evita sa se pronunte asupra viitorului lider
Multi dintre liderii filialelor PDL se feresc sa nominalizeze persoana pe care o considera potrivita sa preia conducerea partidului, limitandu-se sa spuna ca este nevoie de un om puternic si care sa-i tina uniti, in timp ce altii spun ca Vasile Blaga are puterea si experienta sa reconstruiasca PDL. Pe de alta parte, analistul politic Cozmin Gusa de declarat intr-un interviu acordat agentiei NewsIn ca Vasile Blaga si cei care il sustin pe acesta nu vor accepta intrarea lui Mihai Razvan Ungureanu in PDL si propulsarea acestuia la varful partidului.
Desi Mihai Razvan Ungureanu a declarat ca nu comenteaza posibilitatea nominalizarii sale pentru conducerea PDL, numerosi analisti politici, cat si membri ai partidului il vad deja ca fiind succesorul lui Emil Boc. Un alt nume vehiculat pentru aceiasi functie este cel al Monicai Macovei.
Daca rezultatulviitoarei sedinte PDL nu poate fi anticipat, ceea ce se poate spune despre ziua de maine este ca se anunta a fi o zi la fel de agitata ca ziua de joi si ca "liderul spiritual" al partidului, Traian Basescu, va avea probabil un cuvant greu de spus in stabilirea viitoarei directii pe care o vor urma democrat-liberalii.
Presedintele PDL Alba, Mircea Hava, a anuntat ca il va sustine pe Vasile Blaga pentru sefia Partidului Democrat Liberal deoarece crede ca acesta are "puterea", "experienta" si "autoritatea" sa reconstruiasca partidul.
George Scripcaru, presedintele PDL Brasov si vicepresedinte al PDL la nivel national, nu a nominalizat nicio persoana pe care ar prefera-o la conducerea partidului, spunand ca la conducere ar trebui sa fie "cel mai bun".
In ceea ce priveste persoana care nu ar fi potrivita pentru a fi lider al PDL, Scripcaru a spus ca nu este potrivit "cine nu e bun", fara a da vreun exemplu.
La randul sau, presedintele PDL Cluj, deputatul Daniel Buda, a declarat ca este prematur sa avanseze nume pentru ocuparea functiei de presedinte al PDL, sustinand insa ca viitorul sef al partidului "trebuie sa fie cineva cel putin la fel de bun ca Emil Boc".
Liderul PDL Constanta, Gigi Chiru, a spus ca il va sustine pe Vasile Blaga pentru a deveni urmatorul presedinte al democrat-liberarilor.
Radu Berceanu, presedintele PDL Dolj, nu a vrut sa se pronunte asupra viitorului lider al Partidului Democrat Liberal. Berceanu a spus ca nu vrea sa spuna numele politicianului pe care l-ar prefera in fruntea partidului pentru a nu lasa loc de interpretari.
Presedintele PDL Harghita, Adrian Trif, afirma ca viitorul presedinte al democrat-liberalilor ar trebui sa fie un bun organizator.
Presedintele PDL Hunedoara, Dorin Gligor, a declarat ca noul lider al partidului trebuie sa fie "consistent, onest, cu o cota de incredere ridicata" si care sa reziste presiunii actuale. "Trebuie sa alegem un om care sa stie sa sudeze partidul si sa il conduca performant si dupa alegerile din toamna. Avem nevoie de un politician puternic, un om care sa poata performa si care sa simta si politica si societatea. Nu ma gandesc neaparat la un om acum, ma gandesc la niste calitati care cred eu ca trebuie indeplinite. E nevoie de un om consistent, onest, cu o cota ridicata de incredere si la nivelul partidului, si la nivelul societatii", a spus liderul PDL Hunedoara, Dorin Gligor.
Presedintele PDL Mures, Dorin Florea, a declarat ca situatia actuala a partidului este "normala", din moment ce nu s-a reusit atingerea obiectivelor, indiferent de motive, si ca, pentru "prospetimea partidului", este nevoie de o persoana care sa fie capabila sa coalizeze fortele de dreapta.
Presedintele PDL Sibiu, Ion Ariton, a declarat ca noul presedinte al partidului trebuie sa aiba profilul unui invingator. "Este prematur sa vorbim despre o persoana. Ne vom intalni duminica si vom discuta. Profilul presedintelui pe care il voi sustine este cel al unui invingator".
Secretarul general al PDL Suceava, deputatul Ioan Balan a declarat ca "aproape ca nu sunt prea multe optiuni" si ca cel mai indreptatit sa preia conducerea este Vasile Blaga.
La fel, presedintele PDL Timis, Constantin Ostaficiuc, a declarat ca Vasile Blaga ar trebui sa conduca pe viitor PDL.
Presedintele organizatiei judetene Vaslui a PDL, deputatul Dan Marian, considera ca in locul lui Emil Boc la conducerea partidului ar trebuie sa vina un om de forta, care sa stie sa comunice, lider care, in opinia sa, exista la ora actuala in PDL.
Gusa: Cele mai mari sanse in PDL le are echipa reprezentata la varf de Vasile Blaga
"Cred ca cele mai mari sanse in acest moment le are echipa care ar fi reprezentata la varf de catre Vasile Blaga. Vasile Blaga este o combinație de calitați si defecte, care se calchiaza astazi pe potențialul PDL. Are un avantaj important, poate sa relaționeze cu liderii de la putere, fie ca sunt din PSD, fie ca sunt din PNL, absolut fara nicio problema, este frecventabil pentru acestia, si in calitatea de presedinte al Senatului necontestat de USL, subliniez acest lucru. Si are un anumit dezavantaj, care este lipsa de carisma, dar cred ca aceasta lipsa de carisma de fapt il recomanda in perioada urmatoare ca lider al PDL-ului, pentru ca un PDL cu un lider carismatic, care oricum nu exista, devine o piedica mult prea importanta in fața tavalugului puterii actuale, ceea ce nu va fi de acceptat. Iar daca nu va fi de acceptat pentru tavalugul puterii actuale, acel lider nici nu va exista. Deci din toate punctele de vedere, Vasile Blaga are niste avantaje pe care liderii locali ai unui PDL secatuit de dictatura lui Basescu cred ca l-ar prefera", considera Cozmin Gusa.
"Blaga nu va accepta propulsarea la varful PDL a lui Ungureanu"
"Nu, pentru ca aceasta grupare care provine din FSN si pe care ati mentionat-o nu ar putea sa se subordoneze sau sa respecte un lider gen Mihai Razvan Ungureanu care n-ar fi decat un Boc mai slab, dar intr-o alta perioada in care M.R. Ungureanu nu ar mai putea sa beneficieze de o autoritate puternica venita de la Cotroceni, Traian Basescu aflandu-se la zenitul carierei sale si poate la cateva luni distanta de o demitere sau de o demisie din functia de presedinte al Romaniei. Si atunci, practic, ei isi vor azimuta comportamentul beneficiind de avantajul de etapa pe care il au, care le va permite un obiectiv onorabil, respectiv perpetuarea PDL-ului in continuare ca forta politica, lucru de care ei sunt in stare si ar putea sa-l realizeze. In niciun caz nu-si vor propune castigarea alegerilor, decat poate declarativ, dar sunt oameni cu experienta si ei stiu un lucru: ca PDL-ul are o mare problema astazi. Nu mai are lideri care ar putea sa-i convinga pe romani ca ar fi nevoie de ei pentru imbunatatirea vietii sociale in Romania, ceea ce este dramatic. Nu neaparat ca nu ar mai avea lideri cu aceeasi stiinta de carte ca cei de la USL, au, in schimb perceptia este atat de negativa la adresa lor incat prefera mai degraba sa fuga din fata unor obligatii de partid decat sa mai realizeze ceva", a spus Gusa.