Romania Libera publica un articol despre caderea Guvernului Boc care devine din ce in ce mai dificil de sustinut in Parlament. Articolul este intitulat "Cum s-a prabusit PDL la 12%" si il puteti citi in continuare.
'Partidul lui Emil Boc a ajuns la 12%, potrivit unui sondaj IPP, mai putin de jumatate din voturile obtinute in 2008. Nici presedintele Traian Basescu nu mai are sprijinul romanilor, 65% din acestia declarandu-se de acord cu demiterea lui.
Creditat cu circa 35% din increderea publicului si pe fondul victoriei lui Traian Basescu la prezidentiale (50,33% din voturi fata de 49,66% Mircea Geoana), PDL incepuse anul 2010 in forta. Nevoia unei majoritati parlamentare mai solide decat cea oferita de alianta cu UDMR si celelalte minoritati a aratat un PDL in plina expansiune. In numai cateva luni, democrat-liberalii au reusit sa smulga partidelor de opozitie PSD si PNL si sa ataseze coalitiei de guvernare mai mult de 30 de parlamentari - 24, acum in UNPR. (N.Red. Manevra este anticonstitutionala, deoarece UNPR nu a participat la alegerile parlamentare din 2008, dar revendica drepturi pe care numai un partid parlamentar le poate avea).
Ascensiunea politica a PDL nu a fost insa de durata. In februarie, o delegatie a FMI recomanda inghetarea salariilor bugetarilor, eliminarea pensiilor de boala acordate incorect, reducerea cheltuielilor cu bunurile si serviciile etc., fara sa gaseasca ecou in birourile ministrilor de la Bucuresti. Politizarea excesiva a administratiei, aplicarea deficitara a Legii salarizarii unice si mai ales anuntul presedintelui Traian Basescu de la 6 mai privind taierea salariilor cu 25% si taierea pensiilor cu 15% au afectat profund credibilitatea PDL, mai ales ca perceptia generala a fost ca lipsa reformelor a dus la necesitatea unor masuri atat de dure.

Cand a inceput caderea abrupta

In iunie, partidul inregistra deja in jur de 17-20 de procente, adica cu 10% mai putin decat la inceputul anului. Dar marile stangacii in aplicarea si comunicarea acestor masuri si a celor care au urmat au erodat suplimentar increderea publicului in liberal-democrati.
Cel putin asta reiese din sondajul Institutului de Politici Publice (IPP) dat publicitatii joi, care coteaza partidul de guvernamant la doar 12% intentie de vot, PNL la 26%, iar PSD la 40%. Desi extrem de ingrijoratoare, cifrele nu sunt surprinzatoare pentru cei vizati, intrucat institutele de sondaje ale partidelor detin date asemanatoare, pe care insa nu le-au furnizat oficial mass-media. Astfel, intr-o cercetare interna, PDL se situeaza la 15%, in timp ce PSD are 30%, au declarat surse din Modrogan pentru Romania Libera.
Scaderea in trepte a PDL este perfect logica, in opinia lui Adrian Moraru, coordonatorul cercetarii IPP. "Taierile lui Boc, masurile nepopulare nu se deconteaza a doua zi dupa ce au fost anuntate. Exista niste limitari si niste markere ale cercetarii. Pe de alta parte, in Romania foarte putini oameni au constientizat criza, cei mai multi convingandu-se ca ea exista numai dupa ce au fost atinsi de efectele ei. Ca atare, este oarecum normal ca abia acum PDL sa scada dramatic in sondaje, iar eu cred ca o sa mai tot scada", ne-a declarat Moraru. Despre cresterea spectaculoasa a PSD si PNL, directorul IPP spune ca nu este reala, ci doar "conjuncturala". "Ei au crescut pe fondul scaderii PDL, nu pentru ca au convins. Oricum, un sondaj nu trebuie luat ca un verdict final. Pana la alegeri se poate intampla orice", adauga Moraru.
In cercetarea sa, surprinzatoare sunt cifrele obtinute de nou-infiintata UNPR (7%) si PRM (5%), care propulseaza cele doua partide in liga celor cu sanse de a intra in Parlament. Sondajul IPP Data Research a fost realizat in perioada 9-16 iulie 2010 pe un esantion de 1.040 de persoane cu varsta peste 18 ani. Eroarea tolerata este de +/-3%.

PDL plateste pentru pacatele Guvernului

Directorul Centrului Roman pentru Politici Europene, Cristian Ghinea, spune ca Guvernul Boc plateste costuri politice pentru o serie intreaga de masuri nepopulare, unele necesare, iar altele gresite. "Este firesc ca intr-o perioada de criza Guvernul sa ia masuri de austeritate, dar exista si costuri politice ne-necesare, care vin din incoerenta unor politici, din balbe, din comunicarea foarte proasta a unor masuri", spune el. "Multi dintre cei care s-au razgandit in privinta PDL sunt enervati mai degraba de acest fel de greseli", spune el. Reprezentantul CRPE crede ca PDL nu poate decat sa incerce sa recupereze terenul pierdut in urmatorii doi ani, dar ca acest lucru nu este posibil decat prin sanctionarea ministrilor ineficienti si prin reducerea cu adevarat a cheltuielor din administratie. De aceeasi parere este si democrat-liberalul Cristian Preda, unul dintre contestatarii politicilor Guvernului Boc. "Cred ca acum este nevoie de un alt guvern, pentru ca acest Executiv nu mai convinge pe nimeni", sustine europarlamentarul PDL. In randurile partidului exista insa si contestatari ai sondajelor. "Nu vreau sa comentez sondajele de vara", a raspuns sec vicepresedintele PDL Gheorghe Flutur. Nici liderul senatorilor pedelisti nu crede in cifrele IPP, el invocand realitatea din teren, adica modul pozitiv in care cetatenii din colegiul sau percep masurile de austeritate.

Presedintele Basescu, taxat pentru greselile Guvernului

Tot din cercetarea IPP reiese ca si presedintele Traian Basescu a pierdut sustinerea alegatorilor sai, 65% din cetateni declarand ca ar vota pentru demiterea lui daca s-ar organiza un referendum.
Cristian Ghinea crede ca Emil Boc si Cabinetul sau sunt de vina pentru asta: "Imaginea presedintelui este congruenta cu imaginea Guvernului, iar perceptia publica este ca Guvernul Boc se bazeaza in Parlament pe o majoritate prezidentiala, si nu pe o majoritate in jurul PDL".

CAND A PIERDUT TEREN GUVERNUL DOMINAT DE PDL

Cei 11 pasi care au dus la prabusire:

• 1 ianuarie 2010 - Se aplica Legea salarizarii unitare, ceea ce inseamna pierderea unor salarii de merit, sporuri de antena, tichete cadou si ore suplimentare.
• 12 februarie 2010 - Ministrul Finantelor, Sebastian Vladescu, spune ca toate pensiile ar trebui impozitate. Premierul infirma pentru pensiile sub 1.000 lei.
• 19 februarie 2010 - Ministrul Muncii, Mihai Seitan, declara ca, din 2011, "copiii vor primi alocatiile in functie de veniturile parintilor", intentie retractata dupa cateva zile.
• 23 aprilie - Surse guvernamentale declara vor trebui concediati 60.000 de bugetari. Finantele vorbeau in ianuarie de 100.000 contrazise de Boc.
• 6 mai 2010 - Presedintele Basescu anunta reducerea salariilor bugetarilor cu 25% si a pensiilor cu 15% de la 1 iunie.
• 7 iunie - Dupa luni de vorbit, Guvernul Boc isi asuma rapunderea in Parlament pe un proiect de lege privind recalcularea pensiilor speciale si este angajata raspunderea pe scaderea salariilor si a pensiilor.
• 15 iunie - Guvernul Boc trece cu greu de motiunea PSD-PNL; parlamentari PDL voteaza impotriva propriului Guvern.
• 26 iunie - Constrans de CCR, care a interzis scaderea pensiilor cu 15%, Guvernul mareste TVA la 24%, desi la investire premierul dadea asigurari ca taxa ramane nemodificata.
• 7 iulie - Premierul Emil Boc anunta reducerea numarului secretarilor de stat, pentru a se dovedi ulterior ca unii doar au fost mutati de la un minister la altul.
• 8 iulie - presedintele Basescu spune ca nu este un sustinator al cresterii TVA si ca ar trebui, in schimb, impozitate toate pensiile.
• iunie - iulie 2010 - Inundatiile au pus la incercare capacitatea Guvernului Boc de a gestiona situatiile de urgenta. Au fost afectate 37 de judete si peste o mie de case.'