Puterea informeaza : Boc nu-l sanctioneaza pe Borbely, anchetat de DNA. O demitere a ministrului mediului ar putea duce la iesirea UDMR de la guvernare
O suspendare a ministrului Laszlo Borbely, anchetat de DNA pentru trafic de influenta, ar putea insemna sfarsitul coalitiei de guvernare. Un caz aproape similar, cel al suspendarii ministrului de interne Dan Nica s-a soldat, in 2009, cu un astfel de efect. Pentru moment, premierul Emil Boc afirma ca Borbely ramane membru cu drepturi depline al Cabinetului.
Vicepresedintele PSD, Valeriu Zgonea, gaseste similitudini fata de "piciorul pe sub masa" primit in 2009. "In 2009 eu am sustinut iesirea de la guvernare fiindca aceasta era pozitia partidului. Dar in sinea mea n-am fost de acord. A fost bine din punctul de vedere al moralitatii, fiindca un coleg de-al nostru era atacat. Dar am gresit tactic: i-am lasat pe cei de la PDL sa-i faca functionari publici pe toti oamenii lor si sa dea o ordonanta in legatura cu alegerile. Acum se intampla la fel, fiindca e modelul PDL. UDMR ramane la guvernare pentru ca vor sa directioneze bani catre comunitatile lor", a declarat, pentru "Puterea", deputatul social democrat. Aplicarea de catre UMDR a modelului PSD 2009 nu i se mai pare insa o greseala. "Deja imaginea Guvernului Romaniei e foarte proasta pana si in exterior, iar asta se rasfrange si asupra lor. UDMR merge spre extinctie daca sta cu acesti oameni. Cred ca ar trebui sa faca pasul in lateral si sa nu cedeze la acest santaj", recomanda Zgonea. Cat despre posibilitatea unei simple actiuni profesionale a DNA in acest caz, i se pare exclusa. "Il cunosc pe dl Borbely si daca facea ceva, iesea macar un fum pana acum. Dar problema era ca el a fost cel mai vehement, in interiorul partidului impotriva regionalizarii dupa principiile lui Basescu, si chiar impotriva votului prin corespondenta", observa Valeriu Zgonea.
Bogdan Teodorescu: "PDL si UDMR sunt despartite de interese electorale"
Analistul Bogdan Teodorescu a criticat iesirea social-democratilor de la guvernare in 2009. "Geoana a facut un calcul total gresit: nu avea voie sa-i lase pe ceilalti, cu doua luni inainte, sa organizeze alegerile. Daca aveau ministrul de interne, Basescu nu mai era acum presedinte", spune el si acum. Alegerea pe care trebuie sa o faca UDMR i se pare insa, mai dificila. "Au ministri, prefecti si subprefecti si, prin ei, acces la resurse. Pot sa ramana pana la capat la guvernare, si sa isi asume rezultatele ei. Sau sa iasa, sa piarda anumite resurse, dar sa castige un an in care sa mai disipeze din vinovatie", remarca Teodorescu, care vede, totusi, un avantaj mai mare in iesirea de la guvernare, "fie acum, fie in toamna", a formatiunii maghiare. "Ministerele lor, mediul sau cultura, nu sunt atat de importante ca internele lui Nica, nici nu au jumatate de guvern ca PSD. Iar realitatile s-au schimbat: acum 80% dintre cetateni, romani si maghiari, sunt impotriva masurilor luate de acest Guvern. Iar viitoarele alegeri vor fi parlamentare si fiecare dintre ei va trebui sa explice in colegiu ce s-a facut. UDMR este cu sabia lui Damocles deasupra capului si fiindca au 7%, iar orice variatie electorala ii poate scoate din Parlament. Ei nu pot fi de acord cu votul prin corespondenta. Pe cand PDL, daca nu obtine acest lucru, va avea o problema mare in alegeri". Nici lui Teodorescu nu i se pare plauzibil ca dosarul sa fi fost lucrat corect de catre DNA. "Acum doua saptamani, UDMR a blocat regionalizarea, un proiect la care PDL tinea foarte mult. Luni, Marko Bela a spus ca nu sunt de acord cu votul prin corespondenta, iar miercuri apare treaba asta. E prea mare coincidenta. E clar ca e un sah, dat destul de tare de PDL", declara, pentru "Puterea", analistul politic.
Pana acum, declaratiile liderilor PDL au lasat sa se inteleaga ca UDMR nu ar avea nici un motiv de iritare. Premierul Emil Boc afirma, ieri, ca Borbely ramane membru cu drepturi depline al Cabinetului, intrucat "in acest moment nu a primit nici o informare sau solicitare de incepere a unui demers judiciar impotriva sa". Ministrul s-a aparat spunand ca nu are nici o implicare in aspectele anchetate de DNA, si ca "justitia nu trebuie sa se faca la televizor". Insa tocmai acest lucru se intampla: televiziunile relatau ieri pe larg despre audierea sotie si cuscrei lui Borbely de catre DNA. Reactia presedintelui UDMR, Kelemen Hunor, a fost una rezervata. Acesta i-a indemnat pe politicieni sa nu se lase "luati de val" pe acest subiect.
Reamintim ca procurorii anticoruptie il suspecteaza pe ministrul Borbely ca ar fi beneficiat de lucrari de 20.000 de euro pentru amenajarea locuintei soacrei sale, in schimbul influentei sale in atribuirea unor contracte de lucrari de la Apele Romane catre firma lui Ciocan. Sotia ministrului mediului Laszlo Borbely, Melinda Borbely, precum si o ruda apropiata a acestuia au fost audiate, joi, de procurorii de la DNA Oradea, in dosarul in care sunt urmariti penal atat consilierul personal al ministrului, cat si un om de afaceri. Potrivit Realitatea TV, in cursul zilei de joi, procurorii anticoruptie din Oradea le-au audiat pe sotia ministrului mediului si pe cuscra acesteia, al carei apartament ar fi fost renovat de o firma din Negresti Oas, pentru a obtine contracte cu Apele Romane. Procurorii din cadrul Serviciului Teritorial Oradea al DNA au inceput urmarirea penala impotriva omului de afaceri Ioan Ciocan, pentru cumparare de influenta, precum si impotriva lui Szabolcs Szepessy, consilier personal al ministrului mediului, Laszlo Borbely, pentru complicitate.