CorectNews informeaza : PDL, in criza de inspiratie. Ce s-a intamplat la sedinta de luni dedicata protestelor
Reuniunea de luni a Colegiului Director al PDL, convocata initial pentru a pune la cale planul de bataie pentru alegeri, dar care a sfarsit avand drept tema centrala problema protestelor, s-a incheiat cu un esec lamentabil. Folosind felurite pretexte, mai multi lideri marcanti ai partidului, intre care Elena Udrea si Roberta Anastase, n-au binevoit sa-si faca aparitia la reuniune. Cei care au participat totusi la sedinta n-au reusit sa vina cu o alta solutie in afara remanierii guvernamentale, insa pana si aceasta varianta a fost respinsa de premierul Emil Boc.
Potivit Adevarul, presedintele Camerei Deputatilor, Roberta Anastase, a preferat sa faca strategi in prpriul ei birou, cot la cot cu ministru Dezvoltarii, Elena Udrea. Cele doua au fost scuzate apoi de liderul deputatilor PDL, Mircea Toader, care a sustinut ca cele doua participasera in Modrogan la o "intalnire cu revolutionarii".
La sedinta de luni a PDL a absentat si presedintele Senatului, Vasile Blaga, despre care Gandul scrie ca a lipsit din tara. Secretarul general al PDL, Ioan Oltean, a lipsit si el la aproape trei sferturi din sedinta.

"A fost o terapie de grup"

Liderii PDL care au participat totusi la intalnirea de luni au dezbatut zadarnic, vreme de aproape trei ore, pe tema gasirii unei solutii. "A fost o terapie de grup. Nu s-a luat nicio decizie", a comentat o sursa particpanta la intalnire. Potrivit acesteia, scenariul optimist prezentat Colegiului Director a fost ca, daca violentele vor continua lumea isi va da seama ca, de fapt, este vorba de huligani care cauta scandal si nu de oameni nemultumiti. "Pana la urma ce sa faci?! Nu poti sa-ti dai demisia pentru niste ciumpalaci", a afirmat sursa.
Boc, criticat de colegi pentru lipsa de reacte din ultimele zile
La sedinta de luni, mai multi democrat-liberali, intre care s-au remarcat in special William Branza, Cezar Preda, Valeriu Stoica, Constantin Ostaficiuc si Mihai Stanisoara, l-au asaltat pe Boc cu reprosuri privind proasta gestionare a situatiei. Pentu a rezolva problema comunicarii, liderii PDL au decis ca prim-vicepresedintele Teodor Baconschi sa se ocupe de consultarile cu structurile civice, secretarul general Ioan Oltean cu sindicatele, iar Emil Boc cu partidele. Aceasta a fost singura decizie concreta luata la sedinta de luni.
Baconschi, cel numit responsabil de comunicarea cu structurile civice, a dat-o insa cu bata in balta printr-o postare pe blog, in care afirma ca inceput "inclestarea pe viata si pe moarte intre fortele trecutului si proiectul unei noi Romanii", sustinand ca alegerea o va face "Romania care munceste", nu "mahalaua violenta si inepta incolonata". Baconschi a pus la indoiala faptul ca SMURD ar fi declansat protestele, pe care le-a pus mai degraba pe seama "carismei" liderilor USL, Crin Antonescu si Victor Ponta. "Sa fi declansat soarta SMURD toate aceste nobile pasiuni stradal-televizive? Sau doar carisma domnilor Antonescu si Ponta? Sau poate exasperarea galeriilor fotbalistice a fost starnita de dictatura PDL?", a scris Baconschi. Pentru aceaste declaratii, europarlamentarul Corina Cretu i-a cerut de altfel democrat-liberalului demisia.

Varianta remanierii a fost respinsa de Boc

La sedinta PDL de luni a fost propusa si varianta remanierii Guvernului - solutie sustinuta de William Branza, Cezar Preda si Constantin Ostaficiuc, care au argumentat ca o asemenea masura i-ar mai acorda partidului un moment de respiro. Potrivit Adevarul, Boc n-a fost capabil sa dea un raspuns transant nici macar in aceasta chestiune. Purtatorul de cuvant al PDL, Sever Voinescu a explicat ulterior ca la sedinta Colegiului Director s-a vorbit despre remaniere "ca o ipoteza de lucru". "Nu s-au rostit nume, iar chestiunea remanierii s-a pus ca o solutie posibila", a sustinut el.
In ceea ce priveste ideea demisiei Guvernului, aceasta nici macar n-a fost luata in calcul. Surse democrat-liberale au explicat ca Emil Boc n-are de gand sa plece, in conditiile in care continua sa se bucure de sustinere din partea unei parti a liderilor PDL.