Dupa mai multe luni de evitari reciproce, democratii si taranistii au decis separat ca o colaborare dintre cele doua formatiuni de factura populara si crestin-democrata este benefica in cele din urma.
Presedintele democratilor, Emil Boc, a declarat ieri ca pozitia Partidului Democrat este deschisa unor convorbiri cu Partidul National ¥aranesc Crestin si Democrat asupra temele importante ale vietii politice romanesti si nu numai. Emil Boc a precizat ca PD a mandatat o echipa condusa de Sorin Frunzaverde, vicepresedintele formatiunii, pentru a purta discutiile politice cu PN¥CD. El a adaugat ca PD sustine proiectele importante pe care le are in familia populara europeana, precum "legea lustratiei, procesul deconspirarii fostei Securitati sau despre problema condamnarii comunismului, lucruri unde nu avem puncte divergente." Liderul democrat a mai spus ca, dupa finalizarea discutiilor intre echipele desemnate de PD si PN¥CD, vor avea loc la nivelul liderilor si alte discutii, in contextul in care ambele apartin aceleiasi familii politice europene.

Coalitie fara UDMR si PRM

Pe de alta parte, Gheorghe Ciuhandu, presedintele PN¥CD, a precizat ca negocierile cu democratii vor incepe la 16 septembrie, asa cum s-a decis in urma unei intalniri cu deputatul PD Sorin Frunzaverde. ßerban Bubenek, in calitate de presedinte al comisiei desemnate sa negocieze cu PD, a declarat ca aceasta coalitie va fi atasata valorilor crestin-democrate si va contribui semnificativ la succesul aderarii tarii noastre la Uniunea Europeana. Ciuhandu a afirmat ca isi doreste o coalitie formata din doua partide istorice, PN¥CD si PNL, si unul care a facut optiunea spre centru-dreapta prin aderarea la Partidul Popular European (PPE), respectiv PD. Uniunea Democrata Maghiara din Romania, fiind o uniune etnica, nu va intra intr-o asemenea coalitie, dupa cum nici PRM, a mai spus liderul taranist.