Presedintele executiv al PLD, Gheorghe Flutur, a declarat ieri ca formatiunea sa a decis sa participe la semnarea motiunii de cenzura impotriva Guvernului Tariceanu, care va fi depusa probabil saptamana viitoare.
In urma discutiilor purtate de liderii celor doua formatiuni, liberal-democratii isi vor asuma elaborarea, semnarea si depunerea in Parlament, impreuna cu democratii, a motiunii de cenzura impotriva Executivului condus de Tariceanu.
Presedintele executiv al PLD a tinut sa precizeze ca "actualul Guvern este unul slab din punct de vedere profesional si incapabil sa faca fata provocarilor integrarii Romaniei in Uniunea Europeana". El a spus ca PLD va participa si la elaborarea textului motiunii de cenzura, prin specialistii pe domenii din cadrul partidului, iar documentul va cuprinde referiri la toate domeniile guvernarii. Potrivit estimarilor lui Flutur, semnarea motiunii de cenzura va strange semnaturi si din afara celor doua formatiuni. "Sunt convins ca o sa avem si celelalte semnaturi din randul independentilor, dar si al partidelor care si-au anuntat deja intentia de a semna o motiune de cenzura", a mentionat liderul PLD.

Democratii, somati sa se decida

Social-democratii si-au luat un ragaz pentru definitivarea pozitiei pe care o vor avea, anuntand ca vor analiza mai intai motivele invocate de PD. "Inainte de a vedea motivele invocate de PD si inainte de a face o analiza, nu putem sa ne pronuntam", a spus vicepresedintele Cristian Diaconescu.
Pe de alta parte, liderul Mircea Geoana a aratat ca este important si scopul caderii Guvernului. In opinia sa, democratii trebuie sa decida daca depun motiunea de cenzura in scopul declansarii alegerilor anticipate, iar aceste alegeri anticipate nu vor putea fi organizate decat pe baza actualului sistem de vot, pe liste, sau daca doresc sa participe alaturi de celelalte partide parlamentare la legiferarea votului uninominal. UDMR nu va sustine o motiune de cenzura initiata de PD.
Presedintele UDMR, Markó Béla, a apreciat ca "nu ar fi un gest de moralitate sa fii in guvern si sa votezi impotriva guvernului". Potrivit acestuia, UDMR ar impinge mai curand lucrurile spre alegeri anticipate, in cazul in care s-ar ajunge la un blocaj din care sa nu se poata iesi. Pentru PRM, o motiune ar insemna o analiza mai ales in ce priveste continutul, motivatia, momentul depunerii si consecintele.
Vicepresedintele Lucian Bolcas a aratat ca exista o deschidere a partidului sau catre introducerea unui astfel de document, indiferent din partea carei formatiuni ar veni, dar nu indiferent care vor fi urmarile. "Suntem deschisi acestor motiuni de cenzura, dar trebuie sa gandim cu privire la continut, motivatia, momentul introducerii si, cel mai important, ce va urma dupa", a explicat Bolcas.