Plictisiti sa tot circule inghesuit pe stanga alaturi de PSD, democratii semnalizeaza insistent dreapta. Aproape 800 de delegati prezenti sambata la sedinta Consiliului National de Coordonare al PD au decis, cu un singur vot impotriva, eliminarea din statut a obligativitatii prezentarii exclusiv de motiuni social-democrate de catre candidatii la sefia formatiunii, lasand cale libera aderarii la curentul popular.

Conventia Nationala Extraordinara a PD, la care va fi ales noul presedinte al formatiuni, va avea loc la 25 iunie la Sala Palatului din Bucuresti. Presedintele interimar al PD, Emil Boc, a tinut sa elimine “din start“ suspiciunile legate de faptul ca prin votul CNC urma sa se transeze schimbarea orientarii doctrinare a partidului.
Boc a precizat ca PD ramane, conform statutului, un partid social-democrat modern, membru in Internationala Socialista, iar modificarea articolului 89 se refera exclusiv la motiunile pe care vor avea posibilitatea sa le prezinte candidatii la sefia partidului.

Popularul Frunzaverde

Vicepresedintele democrat Sorin Frunzaverde a afirmat, la randul sau, ca dezbaterile lansate in interiorul PD pe tema doctrinei pe care o va avea in viitor partidul vor trebui sa continune pana la Conventia Nationala din iunie. El a sustinut ca PD este singurul partid din Romania pozitionat pe centrul reformator, curent a carui doctrina nu este aceeasi cu cea a “Noului centru“ al lui Tony Blair sau cu cea a formatiunii lui Schröder. Desi adept recunoscut al curentului popular si al afilierii PD la Partidul Popular European, Frunzaverde nu a adus in discutie, explicit, orientarea catre aceasta doctrina.

Blaga, increzator in unitatea partidului

Vicepresedintele democrat Vasile Blaga a mentionat ca in PD nu exita sanse “de fractura“ si s-a aratat convins de faptul ca democratii vor ramane “la fel de uniti“ si dupa Conventia Nationala. “Sunt convins ca vom ramane la fel de uniti; din cate imi cunosc colegii, nu exista nici cea mai mica sansa de fractura in acest partid“, a spus Blaga in discursul sau. Intrebat daca va depune o motiune pentru a candida la sefia PD, Blaga a spus doar ca se va mai gandi pana la inceputul lui iunie, cand expira termenul pentru anuntarea candidaturilor.