Democratii au deschis sezonul campaniei electorale. "PD va fi viitorul partid la guvernare", a declarat, sambata, secretarul general al Partidului Democrat. Pana atunci, oamenii presedintelui Basescu stau cu ochii pe textul motiunii PSD. "Daca vor critica ministrii PD, dovedesc neseriozitate", a precizat Elena Udrea, secretarul executiv.
"Partidul Democrat va demonstra, pentru prima data, la alegerile pentru Parlamentul European ca este cel mai mare partid din tara castigand 14 locuri de europarlamentari dintre cele 35 ale Romaniei", a declarat, sambata, la Oradea, secretarul general al PD Vasile Blaga, care este si seful de campanie electorala. Primarul din Oradea, Petru Filip, se afla pe podium, printre favoriti, iar Blaga a dat asigurari ca cei care candideaza in aceasta toamna pentru Parlamentul European vor merge mai departe si la alegerile din 2009. Lista definitiva urmeaza sa fie facuta publica in cursul zilei de miercuri. Oamenii presedintelui Traian Basescu recunosc ca, deocamdata, traiesc intr-un "context politic extrem de incalcit" datorat zbaterilor din PSD. "Pesedistii fac eforturi pentru a depune sau a nu depune motiunea, nici lor nu le este foarte clar ce vor face. Noi credem ca este doar o arma de santaj la adresa PNL. Vrem sa vedem intai textul motiunii si pe urma vom decide ce pozitie vom adopta", a declarat Blaga. "Daca vor critica ministrii PD, eu cred ca dovedesc neseriozitate si dorinta ca motiunea sa nu treaca", l-a completat Elena Udrea. Din punctul de vedere al lui Vasile Blaga, chiar daca motiunea ar trece, PSD-ul nu are nicio sansa sa sara PD-ul pentru a-si forma propriul guvern, atat timp cat "Romania are un presedinte" care, la randul lui, "detine prerogativa de a numi un premier".
PD n-ar spune nu PSD-ului, daca ...
Liderii PD au lasat sa se inteleaga ca nu ar fi chiar atat de deranjati de o eventuala intelegere cu oamenii lui Mircea Geoana, ba ar putea fi scoasa si teza din statut care prevede necolaborarea sub nicio forma cu PSD, daca fosta conducere a acestui partid si-ar exprima niste "pareri de rau" si s-ar imbuna cu presedintele Traian Basescu. "Forul de conducere al PSD a incheiat un pact, in 2004, la Snagov, in care si-au propus nici mai mult, nici mai putin decat destructurarea PD: Atunci presedintele partidului a decis introducerea in statut a acestei teze si vreau sa va spun ca, atat timp cat in PSD nu exista pareri de rau pentru acele fapte, intre noi nu va exista nicio intelegere", a precizat Blaga, recunoscand ca, in perioada mandatului sau de ministru de Interne, a avut mai multe "intelegeri" cu liderii social-democrati pentru a putea trece prin Parlament o serie de legi organice. Omul de legatura al lui Blaga cu PSD-ul este tocmai liderul de la Cluj, fostul ministru Ioan Rus. "M-am intalnit de nenumarate ori cu ministrul Rus, pe care il respect pentru ca a facut foarte multe lucruri bune pentru tara. Am preluat din mers multe dintre proiectele lui, si, pentru ca nu aveam majoritatea in Parlament, pe toata perioada celor 18 luni de mandat, am discutat cu el ca sa pot avea sustinerea PSD", a marturisit Blaga. In opinia acestuia, Calin Popescu-Tariceanu va trebui sa plece nu neaparat ca
n-ar fi un prim-ministru bun, ci pentru ca este un "accident istoric al secolului al XXI-lea. "Un prim-ministru liberal nu mai exista in nicio tara a Europei. Oriunde in exterior, liberalii se situeaza undeva la 7-8%", a spus Blaga, sustinand ca, dupa cum se contureaza politica europeana si o arata chiar si sondajele de opinie din tara, la alegerile de anul viitor "UDMR si PRM s-ar putea sa nu mai intre in Parlament". Vasile Blaga si Elena Udrea s-au aflat, sambata, la Oradea, cu ocazia celei de-a treia editii a Zilei PD Bihor, prilej cu care a fost convocat si Colegiul de Coordonare al acestui partid, la care au participat peste 700 de reprezentanti din judetele din vestul tarii. Sarbatoarea democratilor a continuat in parcul Nicolae Balcescu, unde s-au consumat mititei, bere si gulas in acompaniamentul tromboanelor ansamblului "Zece prajini".
"Mancati fasole cu ciolan?", a intrebat blonda de la Cotroceni. "Nu, draga, aia e mancarea miticilor de la Bucuresti, aici se mananca gulas dupa reteta UDMR", a fost raspunsul bucatarului din parc.