Partidul Democrat-Liberal (PL-D), condus de Emil Boc, si-a pus la punct o strategie inovatoare pentru participarea la alegerilor locale si parlamentare. Primul punct din aceasta strategie, sustin surse din cadrul PL-D, este castigarea a cat mai multor fotolii de primar, mai ales in localitatile mari, si a cat mai multor locuri in consiliile locale si judetene. In acest scop, va fi scoasa in fata toata artileria grea a partidului. Toti democrat-liberalii cu vizibilitate, cu o prezenta permanenta pe scena politica, vor fi obligati sa candideze pentru aceste functii, chiar daca in acest moment ei sunt parlamentari. Un exemplu in acest sens, este vicepresedintele PD-L Cezar Preda, care si-a anuntat intentia de a candida la functia de primar al municipiului Buzau, la alegerile locale din acest an. El a candidat pentru functia de primar al municipiului Buzau si in 2004, insa a pierdut in turul doi, la o diferenta de cateva zeci de voturi, in confruntarea cu actualul primar, social-democratul Constantin Boscodeala.
Nu este nici pe departe vorba de sacrificare a fruntasilor din cadrul PD-L. Potrivit acelorasi surse, scopul este numai acapararea a cat mai multor functii de primari si consilieri, pentru a lua o optiune importanta in perspectiva alegerilor parlamentare. Avand in vedere numarul redus de nume grele din PD-L, democrat-liberalii importanti care vor castiga astfel de functii vor fi apoi retrasi la alegerilor parlamentare din aceste functii si propusi pentru candidaturile parlamentare. In acest fel, PD-L spera sa castige si alegerile parlamentare.
In acest moment, strategii democrat-liberali pun la punct aspectele juridice pentru ca pierderile in teritoriu, dupa aplicarea acestei solutii, sa fie cat mai putine, in ideea ca va fi pus in aplicare sistemul de vot uninominal.