Liderul democrat-liberal, Emil Boc, a anuntat luni, dupa sedinta Biroului Permanent National, ca PD-L va initia in aceasta sesiune parlamentara cinci motiuni simple, referitoare la subventia pentru energia termica, educatie, infrastructura, sanatate si absorbtia fondurilor comunitare, prima dintre acestea, pe tema subventiilor la caldura, urmand a fi initiata joi, daca Guvernul nu decide, in sedinta de miercuri, sa plateasca administratiilor locale restantele in valoare de 2.000 de miliarde de lei. "Aceasta motiune doreste ca Guvernul sa fie obligat ca in termen foarte scurt sa isi achite obligatiile catre administratiile locale, pentru a impiedica stoparea furnizarii energiei termice si cresterea exploziva a facturii", a explicat Boc. El a precizat ca celelalte patru motiuni planificate de PD-L vizeaza domeniile educatiei, infrastructurii, sanatatii si absorbtiei fondurilor comunitare.
Tot luni, si purtatorul de cuvant al PSD, Cristian Diaconescu, a anuntat ca partidul sau va initia, in aceasta saptamana, o motiune simpla pe Agricultura, la Senat. El a precizat ca in legatura cu motiunea simpla pe tema Sanatatii, pe care social-democratii intentionau sa o depuna la Camera Deputatilor, nu au fost discutii in Biroul Permanent de luni.
Diaconescu a mai afirmat ca PSD isi mentine intentia de a depune o motiune de cenzura in cazul in care Guvernul nu va da curs solicitarilor social-democratilor in ceea ce priveste pensiile si renuntarea la crearea unui holding energetic unic.