Liderii PSD sustin ca functia de vicepremier trebuie sa le revina in plus fata de repartizarea paritara a portofoliilor ministeriale, ca o contrapondere la postul de premier al PD-L, iar PD-L vrea ca functia de vicepremier sa fie doar unul dintre portofoliile atribuite la paritate catre PSD.
Surse participante la negocierile PD-L-PSD au declarat miercuri ca liderii social-democrati au solicitat un post de vicepremier, care, insa, ar trebui sa le fie repartizat in plus fata de alocarea paritara a ministerelor catre cele doua formatiuni.
Reprezentantii PSD au sustinut ca functia de vicepremier trebuie sa fie "o contrapondere" a postului de premier, detinut de PD-L, astfel ca cele doua formatiuni sa aiba un numar egal de portofolii in Guvern, dupa impartirea paritara a ministerelor.
Pe de alta parte, liderii PD-L au sustinut ca postul de premier nu poate fi discutat la impartirea paritara a portofoliilor ministeriale, intrucat, desi teoretic reprezinta functia distinctiva pentru partidul care a castigat alegerile, el este numit de presedintele tarii, iar persoana desemnata nu este aleasa de catre PD-L.
Democrat-liberalii au aratat ca, daca PSD vrea un post de vicepremier, trebuie sa il includa in numarul functiilor pe care le va detine in Guvern, ceea ce presupune ca social-democratii vor avea cu un ministru cu portofoliu mai putin decat PD-L.
Astfel, in urma impartirii paritare a posturilor din Guvern, PD-L vrea ca PSD sa aiba vicepremierul, dar cu un minister mai putin decat democrat-liberalii. PSD nu vrea sa renunte la pretentia de a avea un numar egal de ministere cu PD-L, detinand insa in plus si un vicepremier, care sa secondeze premierul PD-L, si, mai mult, sa contrasemneze toate actele emise de guvern.
Surse social-democrate au precizat pentru Mediafax ca PSD doreste sa obtina, in urma negocierilor cu PD-L, functia de vicepremier, precum si un minister in plus fata de PD-L.
Astfel s-ar ajunge la situatia in care PD-L ar urma sa detina noua ministere, iar PSD zece, in ipoteza in care se va materializa o formula guvernamentala care va duce la aparitia a trei noi ministere, prin separarea Economiei de Finante, a Internelor de Administratie si a infiintarii unui nou minister pentru relatia cu Uniunea Europeana.
Problema urmeaza sa fie dezbatuta din nou de catre negociatorii PD-L si PSD inainte de semnarea protocolului dintre cele doua partide.