Democrat-liberalii s-au manifestat, in sedinta de joi a Consiliului Judetean Dolj, ca partid de opozitie, incercand sa blocheze hotararile promovate de alianta PSD-PNL.

Consilierii judeteni ai PD-L au cerut PSD, in sedinta Consiliului Judetean (CJ) Dolj din ianuarie, sa se hotarasca si sa rupa alianta cu PNL, refacand in cadrul legislativului judetean o noua majoritate, in parteneriat cu democrat-liberalii, ca o prelungire a aliantei din guvern. Pentru ca PSD nu a schitat nici un gest in acest sens, PD-L a trecut de joi intr-o opozitie efectiva, incercand sa blocheze in plenul CJ Dolj toate hotararile pe care le-au considerat vadit favorabile aliantei PNL-PSD, in detrimentul judetului.

Profit mic si prime mari la Parc-Turism

Prima manifestare a PD-L Dolj ca partid de opozitie a aparut, in sedinta de joi a CJ Dolj, la punctul 5 de pe ordinea de zi, care viza aprobarea unui proiect de hotarare in care se stabileau indicatorii economico-financiari ai SC Parc-Turism SA, societate compusa din hotelul Parc si restaurantul Flora, conduse de pesedistul Constantin Raducanoiu. Pedelistul Marcel Marcea a sustinut ca hotelul si restaurantul cu pricina "intra in categoria profit mic, prime mari". "Parc-Turism este o societate comerciala care trebuie sa aduca profit consiliului judetean. Din punctul meu de vedere, un profit rezonabil ar trebui sa fie de cel putin 10%, dar pentru asta trebuie sa fie si vointa", a spus Marcea, nemultumit de profitul de numai 100.000 de lei pe care societatea il propune pentru 2009.
El a ridicat problema remuneratiilor acordate membrilor consiliului de administratie si cenzorilor, sume care vor totaliza, in 2009, 150.000 de lei (o data si jumatate cat profitul anual), in conditiile in care guvernul Boc a dispus diminuarea drastica a acestor remuneratii.
Supusa la vot, hotararea a trecut totusi cu 20 de voturi "pentru" (PSD si PNL) si 14 "impotriva", desi pedelistii au sustinut ca o asemenea decizie ar trebui sa se ia cu doua treimi din voturi, fiind vorba de patrimoniul consiliului judetean.

Venituri prea mici din parcul industrial

Alt mar al discordiei in partenerii din coalitia guvernamentala a fost punctul 7, privind bugetul de venituri si cheltuieli al SC Parc Industrial Craiova SA, firma a consiliului judetean condusa de alt om de baza al PSD, Marin Nicoli. Consilierul judetean PD-L Cosmin Rosulescu a considerat ca se pot obtine venituri mai mari de pe urma parcului industrial, asa ca pedelistii au votat din nou impotriva. Hotararea a trecut, totusi, cu 21 de voturi "pentru" (PSD si PNL), in ciuda aceleiasi dispute privind cvorumul de doua treimi, cu care secretarul consiliului, Gheorghe Barbarasa, nu a fost de acord.
Si totusi, PD-L a reusit sa impiedice o hotarare de consiliu pentru care chiar Barbarasa a sustinut ca e vorba de doua treimi din voturi "pentru". La limita, cu 13 voturi "impotriva", fata de 25 "pentru", a fost respinsa hotararea prin care se propunea scoaterea la licitatie a unei portiuni din gardul Stadionului Tineretului, pentru a fi inchiriata firmelor de publicitate vizuala.
Destul de timid, PD-L Dolj a pus piedici in consiliul judetean aliantei PSD-PNL, in aceasta sedinta. Ramane de vazut daca voturile lor "impotriva" vor conta in urmatoarea runda de negocieri PSD - PD-L.