Corina Dragotescu (foto) publica pe ImpactNews articolul 'PD-L nu bea sampania doamnei Udrea', pe care il puteti citi in continuare.
Din sampania doamnei Udrea au ramas doar bulele. Imediat dupa motiune, PD-L s-a retras, dar nu pentru a se delecta cu bauturi spumoase, ci pentru a-si obloji ranile. Pentru ei, ziua de marti chiar a avut trei ceasuri rele. O serie de parlamentari din propriile randuri au sarit gardul la Opozitie, independentii au rupt randurile, iar voturile anti-Boc au fost mai multe decat cele pro.
Asadar, nimic de sarbatorit la PD-L. Dincolo de rusinea infrangerii morale, pentru ca pretioasa lor majoritate s-a evaporat in cele cateva ore incrancenate, sta o realitate mult mai dureroasa pentru partidul de guvernamant. Tensiunea si problemele au transformat PD-L-ul intr-un butoi cu pulbere. Sunt trei planuri de lupte interne in PD-L.
1) Primul, este cel din interiorul guvernului. Tripleta Blaga-Berceanu-Videanu se afla intr-o confruntare dura cu aripa Udrea, pupila presedintelui adunand destui adepti gata de linguseala, care sa o insoteasca in ascensiunea sa politica. Cei trei, dezbinati si ei de multe lucruri, dar uniti de un trecut politic comun, nu privesc prea bine insistenta cu care noul tip de pedelist se formeaza sub ochii lor. Cine are curiozitatea sa reasculte discursul din Parlament tinut de Blaga va observa, la rece, ca sub aparenta unor vorbe inocente se ascunde o rafuiala cu Udrea. Numai simpla mentionare a pretului salilor de sport este suficienta pentru ca ascultatorul sa ciuleasca urechile. Salile de sport si costul acestora a fost recent motiv de rafuiala intre cei doi. Dealtfel, tot discursul lui Blaga s-a invartit in jurul Ministerului Dezvoltarii, ca si cand a dorit sa arate cine a gestionat ministerul bine si cine nu. In schimb, Udrea a venit si aproape ca a amenintat ca cine nu e cu ea nu va mai primi fonduri, chiar daca pana acum a beneficiat de ele.
2) Al doilea plan este cel al vietii de partid versus guvernare. PD-L s-a dus pe toboganul sondajelor si a pierdut aproape 20 de procente in cateva luni. Este o cadere fara precedent a unui partid in ultimii 20 de ani. Starea de nemultumire din interior este legata de lipsa coordonarii vietii de partid. Cum este mult prea ocupat si depasit de problemele guvernarii, Boc nu mai are timp si de partid. Aceasta este boala tuturor formatiunilor aflate la guvernare, dar la partidele-stat, cum a devenit PD-L, ea are manifestari mult mai complicate. In jurul nucleului activului de baza s-au strans multe persoane care ori n-au stiut cum e viata de partid, ori nu au fost in stare sa invete din mers, ceea ce a creat multe disfunctionalitati, mai ales la nivel comunicational. Boc nu este in stare sa faca un partid din acest conglomerat uman numit PD-L. In momente cheie, oamenii au nevoie de indrumare, iar acest lucru nu exista. Tot ce vad este un sef de partid care primeste mutarile in plic de la Cotroceni si, mai mult, este pus sa repete papagaliceste o lectie scrisa de altcineva. Putini stiu ca, in ultima perioada, in PD-L a fost o degringolada totala si o stare de nemultumire care a rabufnit, timid, la ultimele intalniri cu presedintele Basescu.
3) In fine, al treilea plan este chiar cel legat de relatia cu Cotroceniul. In timp ce multi din PD-L ar vrea ca Boc sa fie schimbat, Basescu nici nu concepe asa ceva, lucru ce-i supara si mai tare pe pedelisti. De la Cotroceni vin, pe diverse cai, si unele reprosuri privind lejeritatea cu care se discuta in presa probleme interne ale partidului. Culmea este ca, atunci cand are de transmis un mesaj catre partid, Basescu o face prin gura doamnei Udrea, dar folosind tot presa. In schimb, daca cineva vorbeste fara voie de la stapanire, nu mai este la fel de bine. Pe scurt, amestecul lui Traian Basescu in viata PD-L, identificarea lui Basescu drept liderul principal al PD-L si implicit asumarea de catre acesta a masurilor nepopulare au impins PD-L-ul intr-un colt din care nu se mai poate uita decat cu frica la stapanul care are biciul.
Exista in randul pedelistilor o reala preocupare pentru viitor, dat fiind ca partidul va trebui sa supravietuiasca si dupa al doilea mandat prezidential al lui Traian Basescu.
Bineinteles, toate aceste planuri de intrepatrund, ceea ce face ca rezolvarea problemelor sa para mult mai complicata. Urmeaza cateva zile in care PD-L va incerca sa faca o evaluare interna pentru a gasi cea mai buna solutie de redresare a imaginii, concomitent cu readucerea la viata a partidului. Pentru formatiunea democrat-liberala, anul acesta trebuie sa aduca multe clarificari. Peste 12 luni se intra in perioada de pregatire a campaniilor electorale. Ori, cu o masinarie de partid proasta, dublata de o guvernare nepopulara, PD-L risca sa ajunga la urmatoarele alegeri la un procent de 10-12%, asta in varianta optimista, sau ca PNTCD, in varianta realista.