Dupa ce in ultima sedinta a Consiliului Judetului au fost aprobate mai multe proiecte care ar avea la baza sumele ce pot veni prin imprumutul pe care CJ vrea sa-l contracteze, presedintele PD-L Galati a gasit alte posibilitati de finantare, mult mai avantajoase.

Nicio sansa!

Seful democrat-liberalilor galateni, Mircea Toader, considera ca, desi reprezentantii CJ au demarat procedurile de contractare a creditului in valoare de 85 de milioane de lei pentru a finanta diferite proiecte, acest imprumut nu are niciun fel de sorti de izbanda. a€žVreau sa atrag atentia, poate ca nu au citit Hotararea de Guvern 9/2007 care spune modul in care se acorda creditele pentru administratiile locale. Nicio administratie locala din Romania nu a luat un credit mai mare de 32 de milioane, decat Bucurestiul, fiindca nu va aproba niciodata Comisia Nationala credite de valori foarte mari, care sa duca la cresterea deficitului bugetar la nivel national, deci nu va avea nicio sansa sa treaca aceste peste 80 de milioane de lei", a aratat Mircea Toader.

Acesta a mai punctat faptul ca destinatiile acestor credite trebuie sa fie bine stabilite, iar banii consiliilor judetene nu pot fi consumati pentru cheltuieli de investitie in infrastructura, in administratii locale, in comune, banii putand fi utilizati numai pentru responsabilitati directe ale CJ: drumuri judetene, obiective culturale sau, eventual, obiective directe din subordinea CJ.

Alternativa viabila

Totodata Mircea Nicu Toader a descoperit o alternativa la mult-discutatul imprumut pe care vrea sa-l contracteze Consiliul Judetului.

Acesta este de parere ca toate investitiile pe care le propune CJ sunt realizabile in mod cert, incepand cu 1 martie, cand se deschid finantarile europene pentru Masura 322, Programul National de Dezvoltare Rurala, unde se stipuleaza ce anume poate fi finantat la nivelul acestei masuri. Aici sunt incluse: crearea si modernizarea infrastructurii fizice de baza, finantare si extindere retele de drumuri locale, comunale, vicinale, extinderea alimentarii cu apa potabila, infiintare retele publice de apa uzata, infiintarea de retele de joasa tensiune si iluminat, statii de transferuri deseuri, creare servicii publice de baza, amenajari spatii publice, parcuri, spatii de joaca si multe altele, iar sprijinul este de 100%. "Deci, practic, din punct de vedere financiar, Uniunea Europeana finanteaza integral aceste proiecte, mult mai usor si fara indatorarea populatiei", a spus Toader.