Democratii au organizat ieri o conferinta de presa in care au anuntat ca vor depune si ei un proiect de lege privind majorarea pensiilor. PD isi asuma astfel o tactica de dublare a intentiei social-democratilor de a sensibiliza un anumit segment al electoratului.

Democratul Gheorghe Barbu, fost ministru al Muncii, a anuntat ieri ca ca PD va initia o propunere legislativa prin care sa se majoreze pensiile unor grupe de pensionari. Gheorghe Barbu a adus in discutie si proiectele de lege ale PSD in domeniul pensiilor, proiecte aflate pe ordinea de zi. Potrivit lui, democratii ar sustine orice act normativ prin care sa se mareasca pensiile, dar nu pot fi de acord cu "jocurile politicianiste netransparente" pe care deputatul a subliniat ca le dezaproba. "Nu sunt de acord cu negocierile netransparente, cu proiectele demagogice fara acoperire financiara. Sustin orice initiativa care conduce la majorarea pensiilor si imbunatatirea conditiilor de trai ale pensionarilor", a aratat Barbu. In legea pe care o pregatesc democratii se prevede majorarea pensiilor pentru grupele 1 si 2 de pensionari, categoriile astfel vizate fiind cele ale fostilor lucratori din minerit, siderurgie, industria constructoare de masini, chimie, petrochimie etc.

Social-democratii ii preseaza pe liberali

PSD anuntase deja ca intentioneaza sa depuna o motiune de cenzura privind caderea Guvernului, daca nu obtine sprijinul liberalilor la adoptarea legii privin pensiile. Intre timp, organizatia de la Bucuresti a lui Vanghelie a cerut liderului Mircea Geoana sa nu mai amane depunerea motiunii de cenzura in cazul in care Guvernul nu sustine Legea pensiilor. Potrivit lui Vanghelie, atentionarea adresata de social-democratii bucuresteni reprezinta un punct de vedere oficial al mai multor organizatii din teritoriu, cu care sunt de acord mai multi lideri social-democrati. Pozitia adoptata de PSD Bucuresti vine dupa ce si vicepresedintele Cristian Diaconescu declarase luni ca partidul sau ameninta Guvernul cu motiunea, daca pana miercuri nu da un raspuns pe aceasta tema.

Geoana a dat consemn deputatilor PSD

Liderul PSD, Mircea Geoana, si-a avertizat oamenii ca nu trebuie sa lipseasca azi de la sedinta in care urmeaza sa fie votata legea pensiilor. Geoana a facut ieri precizarea ca social-democratii care vor absenta vor parasi grupul parlamentar, urmand a fi evaluati de organizatiile de baza, cu propuneri de sanctionare drastica. "Am avut o intalnire cu grupurile din Camera si din Senat, ianinte de votul din plenul comun de azi (miercuri - n.r.), dar accentul a fost pentru maine (joi - n.r.), care este o zi decisiva. Am facut un apel de mobilizare totala, inclusiv a europarlamentarilor, pentru participarea la votul pe Legea pensiilor", a spus Geoana. Accentuand ca "nu va permisa niciun fel de absenta" a deputatilor PSD, Geoana a mai declarat: "Sunt increzator ca maine (joi - n.r.) vom putea sa adoptam Legea pensiilor in plenul Camerei".