Aflati la guvernare intr-o Coalitie despre care sustin ca este functionala, intr-un Cabinet condus de un liberal, democratii considera ca nu sunt mai prejos decat partenerii lor din Alianta D.A. Dupa ce presedintele PD, Emil Boc, a aprins fitilul afirmand ca partidul sau nu este anexa primului-ministru, ieri vicepresedintele Ioan Oltean l-a invitat pe vicepremierul Gheorghe Seculici sa devina un concurent serios pentru Tariceanu.
Vicepresedintele PD, deputatul Ioan Oltean, a apreciat ieri ca ministrul de stat democrat Gheorghe Seculici „trebuie sa iasa din inhibitia in care a intrat“ si sa devina un concurent al premierului Calin Popescu Tariceanu.
Modelul vicepremierului combativ, lansat cu succes de democratul Adriean Videanu, care a asigurat interimatul postului detinut si suficienta vizibilitate publica, nu a fost preluat si de succesorul sau, Gheorghe Seculici. Ca atare, Seculici a primit din partea conducerii PD admonestari fata de atitudinea sa prea „moale“ in relatiile cu primul-ministru, Calin Popescu-Tariceanu.
Democratii au nevoie in cadrul Executivului de o mana forte, care sa contrabalanseze probabil ezitarile unui premier ale carui ultime decizii majore i-au nemultumit pe reprezentantii PD, obligandu-i sa renunte pentru moment la cel mai important obiectiv, alegerile anticipate.
Pe de alta parte, un „concurent“ al premierului nu face decat sa demonstreze ineficienta guvernarii Coalitiei, situatie a carei iesire ramane organizarea unui nou referendum cat mai curand.

Nota mica la impresia artistica

„Gheorghe Seculici este un om deosebit, cu foarte mult bun-simt, ori s-a constatat ca un om cu foarte mult bun-simt nu poate sa se impuna in Guvernul Romaniei. I s-a cerut sa se manifeste mult mai vehement, sa-si puna personalitatea in aplicare, fiindca cu bun-simt stai de-o parte. Gheorghe Seculici trebuie sa fie un concurent pentru Calin Popescu-Tariceanu. Noi credem ca poate (n. red. - sa fie concurentul lui Tariceanu), daca intr-adevar isi pune in aplicare cu ce l-a dotat natura. Trebuie sa iasa din inhibitia aceasta in care a intrat“, a spus Oltean.
Vicepresedintele PD a admis insa ca Seculici nu-i va putea lua locul lui Tariceanu, intrucat postul de premier apartine PNL.
Deputatul PD a prezentat presei detalii in legatura cu ultima intalnire a conducerii PD in care a fost analizata activitatea ministrilor democrati si a precizat ca de la Gheorghe Seculici toata lumea asteapta mai mult. Oltean a adaugat ca, potrivit informatiilor pe care le detine, nici unul dintre ministrii PD nu va fi schimbat.
Dezbaterea privind activitatea ministrilor democrati, care a avut loc marti in cadrul Colegiului Director al partidului, a fost apreciata de liderul PD, Emil Boc, drept „foarte densa, uneori furtunoasa“. El a declarat ca unii ministri au primit „avertismente“, mentionandu-i pe Gheorghe Seculici, Ene Dinga si Sulfina Barbu. Boc a precizat ca lui Seculici, care este „omul numarul doi in Guvern“, i s-a cerut „sa se manifeste ca atare“, tinand cont si de pozitia politica a Partidului Democrat. Conform liderului PD, Seculici a spus ca pana acum a facut ceea ce a putut si ca o sa-si ia in serios rolul de vicepremier.

Afacerile vicepremierului

Vicepremierul Gheorghe Seculici a fost prezent in presa mai mult prin presupusa sa implicare in scandaluri politico-financiare. Grupul de Investigatii Politice condus de Mugur Ciuvica a dezvaluit marti ca, „in iunie 2005, firma lui Gheorghe Seculici a primit un nou contract fara licitatie din partea lui Gheorghe Falca, primarul municipiului Arad“. GIP sustine ca, in ultimii trei ani si jumatate, SC Proiect Arad SA, firma ministrului Gheorghe Seculici a primit fara licitatie contracte in valoare de 17 miliarde de lei din partea Consiliului Local Arad. Potrivit aceleiasi surse, la 6 iunie 2005, firma ministrului PD a primit un nou contract in valoare de 24.626 de euro din partea municipalitatii Arad. Primarul Aradului, Gheorghe Falca, a dezmintit acuzatiile, sustinand ca a acordat contracte firmei vicepremierului Gheorghe Seculici in conformitate cu legislatia si ca acuzatiile GIP sunt nefondate, in conditiile in care contractul la care s-a facut referire putea fi acordat doar SC Proiect Arad, „societate care a proiectat cladirea la momentul construirii ei in anii ‘70 si care, impreuna cu constructorul, a oferit o garantie de 50 de ani pentru imobil“.