Evaluarea ministrilor democrati, care fusese programata pentru decembrie 2005, dar amanata pentru inceputul acestui an, pare a fi reprezent pretextul de remaniere a unor titulari din Cabinetul Tariceanu.

Vicepresedintele PD, chestorul Camerei Deputatilor Ioan Oltean, a declarat la sfarsitul saptamanii trecute ca ministrii PD care nu vor primi un vot de incredere din partea Colegiului Director al PD ar putea fi remaniati.
"Am cerut inca de anul trecut intr-o sedinta de Birou Permanent al partidului convocarea unei sedinte speciale a Colegiului Director in care sa se faca o analiza foarte serioasa a activitatii fiecarui ministru din 2005, iar aceasta analiza sa se incheie cu un vot de incredere acordat fiecarui ministru. In felul acesta, vom putea sa apreciem foarte serios activitatea fiecarui ministru si, daca exista ministri a caror activitate va fi apreciata ca fiind necorespunzatoare pe parcursul lui 2005, acesti ministri vor fi sanctionati, iar sanctiunea se va materializa intr-o remaniere", a declarat Oltean.
Democratul a mentionat ca sedinta Colegiului Director, for din care fac parte toti presedintii de filiale PD din tara, ar putea avea loc la inceputul lui februarie, la Cluj-Napoca, orasul de resedinta al presedintelui PD, Emil Boc.
"Duminica, la sediul PD din Bucuresti, ne vom intalni vicepresedintii partidului si ministri si, cel mai probabil, vom stabili si data in care va avea loc intrunirea Colegiului Director. Sper ca va fi undeva la inceput de februarie", a spus Oltean.
El a refuzat sa faca aprecieri asupra ministrilor PD care ar putea fi remaniati sau sa se pronunte asupra numarului ministrilor care si-ar pierde portofoliile.

Ministrul Transporturilor, cap de lista

Activitatea celor sapte ministri democrati a fost monitorizata permanent de catre conducerea PD, ultimul raport cerut acestora fiind in noiembrie 2005. Cu toate acestea, atunci nu s-a dat un vot de incredere, stabilindu-se ca aceasta sarcina sa-i revina ulterior Colegiului Director.
Parlamentarul Ioan Oltean a refuzat sa precizeze cine ar fi vizat de o posibila schimbare din functie. Totusi, surse din alianta sustin ca democratii il au in vedere pe ministrul Transporturilor, Gheorghe Dobre. Aceleasi surse spun ca deja s-a gasit si inlocuitor pentru titularul de la Transporturi.
O remaniere trebuie insa discutata si cu partenerii de guvernare. Potrivit intelegerii dintre liderii PD si cei ai PNL, o remaniere guvernamentala ar putea avea loc abia in primavara, dupa publicarea raportului de tara din aprilie.
La ultima remaniere, din august anul trecut, democratii au schimbat doi ministri. Astfel, Ene Dinga a predat Ministerul Integrarii Europeane catre Anca Boagiu, in timp ce Gheorghe Seculici a lasat locul de vicepremier in Cabinetul Tariceanu lui Gheorghe Pogea. Cu acea ocazie, s-a vehiculat si numele ministrului Mediului, Sulfina Barbu, care ar fi figurat la un moment dat pe lista posibililor remaniati, insa speculatia nu s-a adeverit.