Ruptura dintre Calin Popescu-Tariceanu si democrati, declansata prin renuntarea primului-ministru la demisia care facea posibila demararea anticipatelor, devine iremediabila, democratii avertizandu-l public pe seful Guvernului ca PD nu e anexa acestuia.

Liderul PD, Emil Boc, a transmis ieri un avertisment premierului Calin Popescu- Tariceanu, respectiv ca PD nu este „o anexa a primului-ministru“, iar deciziile care se iau in forurile de conducere ale Aliantei si Coalitiei trebuie respectate.
Declaratia facuta la finalul sedintei Colegiului Director al PD exprima, in opinia lui Boc, nemultumirea structurii de conducere democrata fata de modul in care Tariceanu a tratat problema declansarii alegerilor anticipate, adica gestul acestuia de a-si revoca demisia. Emil Boc a precizat ca avertismentul va fi transmis premierului chiar in forul de conducere al Aliantei.
Presedintele PD a tinut sa precizeze ca, prin aceasta, partidul sau nu doreste sa submineze Alianta - proiect politic in care crede si pe care il sustine. „Dar deciziile nu trebuie anihilate de o singura persoana“, a adaugat Boc.

Anticipatele raman o optiune

Secretarul general al PD, Vasile Blaga, a precizat ca democratii au hotarat in Colegiul Director sa sustina declansarea alegerilor anticipate, la cateva zile dupa ce PNL luase aceasta hotarare in propriile foruri de conducere. „In toata istoria Partidului Democrat - oricine s-a aflat la conducerea sa -, nu ne-am incalcat nici o decizie luata intr-un for de conducere“, a precizat Blaga. El a mai spus ca acelasi for care a luat decizia trebuie sa si revina asupra sa.
Vasile Blaga a precizat, de asemenea, ca protocolul Aliantei PNL-PD prevede ca hotararile luate de CNC al Aliantei exced deciziile luate in forurile de conducere ale celor doua partide. El a adaugat insa ca „la revocarea revocarii“ nu a existat consens in CNC al Aliantei.
Referitor la problema organizarii alegerilor anticipate, Emil Boc a explicat ca mecanismul include fie demisia premierului, fie adoptarea unei motiuni de cenzura in Parlament, dar ca, deocamdata, nici una dintre variante nu este posibila. „Alegerile anticipate se fac, nu se discuta“, a curmat Boc insistentele jurnalistilor.
In afara declaratiilor oficiale, surse din Alianta D.A. sustin ca PD continua sa ameninte cu alegerile anticipate si in cazul in care conservatorii nu vor fi indepartati de la guvernare. Democratii continua sa sustina ca Partidul Conservator „este o solutie imorala“ si ameninta ca isi vor retrage ministrii, provocand astfel o criza guvernamentala care ar putea declansa chiar alegeri anticipate. Conform surselor citate, atitudinea democratilor ar fi generata de faptul ca PD doreste sa primeasca portofoliul de ministru al Economiei si Comertului, pe care il detine in prezent reprezentantul conservatorilor, Codrut Seres.