Reprezentatii PD nu au participat la consultarile pe marginea introducerii votului uninominal. Seful Comisiei pentru Codul Electoral, liberalul Mihai Voicu, sustine ca "lipsa de reactie" a democratilor confirma "semnele de intrebare" aparute in ultima perioada, "mai ales in conditiile in care sustinerea alegerilor anticipate se contrazice clar cu principiul introducerii votului uninominal".
Liberalul Mihai Voicu a criticat ieri atitudinea pe care democratii o au fata de introducerea votului uninominal, in conditiile in care acestia sunt recunoscuti ca sustinatori ai alegerilor anticipate. Voicu, presedinte al Comisiei parlamentare pentru elaborarea Codului electoral, a aratat ca, cel mai probabil, reprezentantii PD au ales sa se concentreze pe alegerile anticipate prin neparticiparea la consultarile avute pentru elaborarea proiectului de lege privind introducerea votului uninominal. "Din nefericire, la dezbaterile de marti, reprezentantii PD au lipsit. Absenta fizica nu este un lucru care sa puna probleme, poate erau ocupati cu redactarea motiunii de cenzura, insa nu am primit niciun fel de observatii scrise si nu am avut niciun fel de contact cu vreun reprezentant al PD. Speram ca, in continuare, PD isi asuma un proiect de lege cu privire la introducerea votului uninominal", a mai spus vicepresedintele liberal.

Democratii si-au schimbat pozitia

Voicu a explicat ca, saptamana trecuta, PNL, PSD si PD au cazut de acord cu privire la principiile care vor fi introduse in proiectul de lege privind introducerea votului uninominal, precum si cu un calendar, conform caruia, in ultima saptamana din iunie, proiectul sa fie gata. El a adaugat ca, la dezbaterile care au avut loc marti, reprezentantii PD au lipsit, cu toate ca s-au declarat de acord cu proiectul realizat de Asociatia Pro Democratia. "Probabil ca reprezentantii PD au optat ferm pentru alegerile anticipate si, in concluzie, proiectul de schimbare a modalitatii de vot nu mai este interesant pentru PD. Speram ca vom reusi sa elaboram un proiect de lege care sa fie asumat si de PD", a mai afirmat Mihai Voicu. Votul uninominal nu mai este interesant pentru PD, este concluzia pe care liberalul Mihai Voicu a tras-o din absenta democratilor. Presedintele Comisiei pentru Cod electoral a subliniat ca proiectul ar putea fi redactat la mijlocul saptamanii viitoare, dupa care vor fi consultari pe tema principiilor introduse iar ulterior proiectul va fi la Senat ca initiativa legislativa. (Carmen Corbu)