In timp ce ministrii democrati si-au numarat, sambata, steguletele rosii, pe care spun ca nu le mai au, in domeniile pe care le pastoresc, conducerea PD a masurat temperatura politica din judete. Potrivit ultimului sondaj de opinie "de uz intern" realizat in aprilie, locul doi dupa PD este ocupat de PSD si nu de PNL, asa dupa cum se vehiculeaza public in sondaje institutele de specialitate. In Bihor, barometrul PD indica cu totul alte nuante politice.
Comparativ cu ultimul sondaj de opinie dat publicitatii de INSOMAR, la finele saptamanii trecute, care spune ca democratii ar fi cotati cu doua treimi dintre votantii Aliantei, in cazul in care cele doua partide ar candida separat (PNL obtinand 32% din electoratul D.A.), barometrul intern realizat de conducerea centrala a Partidului Democrat indica o temperatura politica mult mai scazuta si surprinzator de schimbatoare. Potrivit sondajului de uz intern al democratilor, pe plan national, PD s-ar afla la o diferenta de 10 procente de PNL, in timp ce intre PD si PSD ar exista doar 8 procente, iar numarul votantilor formatiunilor din Alianta se situeaza cu mult sub cifrele afisate de INSOMR. In barometrul democratilor, primele trei pozitii la nivel national sunt ocupate de PD cu 28%, urmat de PSD cu 20%, PNL cu 18%, PRM 13%, PNG 7%, UDMR 5%, Altii 9%.
Ambele sondaje au, in schimb, trei puncte comune. Astfel, daca duminica viitoare s-ar organiza alegeri, cele mai multe voturi le-ar obtine in continuare Alianta D.A., PD ocupand primul loc in preferintele electoratului, iar partidul patronului Stelei, Gigi Becali (cu 7%), a sarit de pragul electoral, surclasand organizatia lui Markó Béla, UDMR fiind cotat la clasicul 5% din electorat.
Paleta Bihorului
Potrivit sondajului intern al PD, la nivelul judetului Bihor, diferenta dintre democrati si liberali este de circa 5 procente. Cu 25% din preferintele electoratului bihorean, PD Bihor se situeaza cu trei puncte sub cotatia nationala. In privinta liberalilor bihoreni, situatia este inversata. Cu aproape 20% din intentiile de vot, PNL Bihor se claseaza pe aceeasi pozitie cu organizatia locala a UDMR si cu doua procente peste scorul inregistrat la nivel de tara de oamenii lui Calin Popescu-Tariceanu. In scadere vizibila de popularitate, PSD Bihor ocupa locul trei pe esichierul politic local. Cu 5% mai putin decat ar obtine gruparea lui Mircea Geoana, daca duminica viitoare s-ar organiza alegeri, pesedistii liderului Mihai Bar ar fi votati de 15% din electoratul bihorean. PRM Bihor se mentine constant la 11%, iar pe masura ce se apropie de partidul lui Dan Voiculescu, conservatorii din Bihor se indeparteaza tot mai mult de pragul electoral. Conform sondajului PD, partidul condus de latifundiarul din Pipera nu si-a gasit, deocamdata, adepti printre bihoreni.