Democratii nu au reusit sa valideze, din martie 2005, mandatul unui nou deputat de Sibiu in locul lui Florin Nicolae Muntean, care a renuntat la functia de parlamentar in favoarea functiei de director al Transgaz, pe motiv ca liberalii au de gand sa le sterpeleasca locul castigat pe listele comune ale Aliantei DA.
Desi legislatia electorala in vigoare stipuleaza ca numarul de deputati este de 332, de mai bine de un an, din martie 2005, Camera Deputatilor numara doar 331 de deputati. Astfel, potrivit Mediafax, dupa ce democratul Florin Muntean a renuntat la mandatul de deputat, in primavara anului trecut, locul liber a ramas nevalidat timp de peste 16 luni deoarece Alianta nu s-a pus de acord in ce priveste succesorul acestuia. Conform legii, dupa demisia lui Muntean, care se afla in stare de incompatibilitate cu functia de deputat, ar fi trebuit validat urmatorul candidat de pe lista parlamentara comuna a Aliantei D.A. din judetul Sibiu. Insa cel in cauza, democratul Florin Piteiu, a refuzat de atunci sa inceapa demersurile pentru a fi validat ca deputat, dar si sa renunte oficial la calitatea de prim-supleant pe lista electorala.
Pe de alta parte, Piteiu este director adjunct la Romgaz Medias - functie incompatibila cu calitatea de deputat - si, desi si-a anuntat verbal intentia de a renunta la mandatul de deputat in favoarea urmatorului supleant de pe lista Aliantei, nu a facut formalitatile necesare. Urmatorul pe lista este liberalul Nicolae Petria, care ar urma sa fie validat ca deputat daca Florin Piteiu ar renunta, oficial, la locul de prim-supleant, care ii da dreptul la un mandat de deputat.

Alianta nu a ajuns la o intelegere

Indiferent de explicatiile reprezentantilor PD sau PNL, Alianta DA isi permite totusi sa abandoneze un post de deputat, pentru ca membrii sai nu reusesc sa ajunga la o cale spre compromis. In conditiile in care, nu de putine ori, Coalitia de guvernamant s-a confruntat cu situatii in care absenta propriilor parlamentari a cauzat respingerea unor initiative legislative ale Guvernului, prin orgoliile dintre liberalii si democratii de la Sibiu, puterea are cu un vot mai putin de mai bine de un an.
La randul lor, liderii PNL si PD din Sibiu, Cornel ├čtirbet si Nicolae Neagu, se acuza reciproc pentru blocajul existent. Astfel, presedintele PNL Sibiu, deputatul Cornel ├čtirbet, a declarat ieri, pentru Mediafax, ca Piteiu nu ar fi lasat sa renunte oficial la calitatea de prim-supleant de catre PD, care prefera mai degraba sa mentina blocat un mandat de deputat decat ca acesta sa fie ocupat de liberalul Petria. ├čtirbet a spus ca el nu poate sa-l excluda din partid pe Nicolae Petria cu scopul de a lasa locul liber celui de-al treilea candidat de pe lista electorala, democratul Constantin Trihenea.
Liderul PNL Sibiu a negat existenta vreunei intelegeri la nivel central intre PNL si PD, sustinand totodata ca PNL nu poate interveni in nici un fel in aceasta situatie. El a conchis ca blocajul poate fi depasit numai printr-o intelegere personala intre Petria si Piteiu, care sa accepte sa renunte amandoi la pozitiile de pe lista.

Democratii nu renunta la mandat

La randul sau, liderul PD Sibiu, senatorul Nicolae Neagu, a invocat faptul ca intre PD si PNL s-ar fi putut ajunge la o intelegere, la nivelul Consiliului National de Coordonare al Aliantei DA, pentru ca mandatul de deputat ramas vacant sa fie ocupat tot de PD, prin renuntarile succesive ale lui Piteiu (PD) si Petria (PNL). Neagu a spus ca aceasta ar fi solutia potrivita pentru deblocarea mandatului de deputat, care ar urma sa fie ocupat de democratul Constantin Trihenea. El a acuzat PNL ca, desi a fost de acord ca si Petria sa se retraga de pe lista suplimentara in cazul in care si Piteiu va face acelasi lucru, nu respecta si in practica intelegerea verbala. Nicolae Neagu a declarat, pentru Mediafax, ca nu intentioneaza sa-l elimine de pe lista suplimentara pe democratul Florin Piteiu si ca acesta nici nu va renunta oficial la pozitia de pe lista suplimentara pana cand nu va renunta si liberalul Nicolae Petria.