Fericiti ca si-au recuperat cadrele de nadejde, insumand aproximativ 300 de alesi locali, racolati de pesedisti, democratii au cerut partenerilor din Coalitie sa accelereze procesele de restructurare guvernamentala si de descentralizare.

Liderul PD, Emil Boc, a anuntat ieri ca formatiunea pe care o conduce si-a refacut "resursa politica umana pierduta in 2000-2004, cand aproximativ 300 de primari au fost obligati sa treaca la PSD". Desi democratii nu au finalizat bilantul alesilor locali, Emil Boc a precizat ca, potrivit unor rapoarte provizorii, PD are circa 750-780 de primari, din care doar sub 10% dintre demnitarii locali au facut parte din alte formatiuni politice si 300 sunt reveniti in proportie de 90% de la PSD. Intrebat ce valoare mai au acesti alesi locali care au ales calea migratiei politice, Boc a spus ca primarii recuperati "sunt demnitari locali ai PD, oameni care au cedat la un moment dat presiunilor" social-democratilor, dar care au revenit in partid. "¥inta PSD in 2000-2004 a PSD a fost distrugerea PD", a explicat liderul democratilor, mentionand ca "aceasta restabilire a situatiei trebuia facuta".
Intrebat daca, in aceeasi idee, democratii ii vor reprimi in partid pe parlamentarii plecati la PSD precum Bogdan Niculescu Duvaz si Alexandru Sassu, Boc a spus ca acestia "au bube mai vechi" si in plus sunt parlamentari, carora nu li se aplica aceeasi lege si nu au fost siliti de nimeni sa faca acel pas.
Restructurarea trebuie sa continue
Totodata, Emil Boc a afirmat ca restructurarea Guvernului nu trebuie sa se opreasca la nivelul secretarilor de stat, ci trebuie sa continue prin eliminarea functiilor de ministri de stat, de ministri delegati si a agentiilor guvernamentale. In acest sens, Emil Boc a reamintit ca exista unele agentii din cadrul Ministerului Economiei si Comertului si Ministerului Muncii si Protectiei Sociale care ar putea fi comasate si a adaugat ca acest proces ar trebui finalizat pana la 1 septembrie. El a refuzat insa sa dea detalii cu privire la restructurarea secretarilor de stat democrati, pe motiv ca aceste detalii vor fi discutate in Alianta. Pe de alta parte, presedintele PD a coroborat restructurarea cu descentralizarea, despre care a spus ca trebuie accelerata prin "preluarea atributiilor aflate acum in sarcina unora dintre institutiile de la centru de catre autoritatile locale", ceea ce va duce la micsorarea numarului autoritatilor la nivel central.
Dar si programele populiste...
Democratii au mai discutat ieri, mai bine de o ora, despre programul din agenda PD privind perioada de iarna. Emil Boc a anuntat ca a propus partenerilor din Alianta si Coalitie sa se dubleze cuantumul ajutorului la energie, de la 5.000 de miliarde de lei la 10.000 de miliarde de lei, si odata cu acest cuantum si majorarea transelor de venit pentru acordarea acestor ajutoare. Astfel, subventiile la caldura vor fi acordate familiilor care au cinci milioane de lei pe cap de persoana, in loc de 3.100.000 de lei, cum era pana acum, iar acest lucru va duce la triplarea numarului de apartamente care vor beneficia de ajutoarele de la stat.