Partidul Democrat este lider in privinta optiunii electoratului mangaliot. Partidul lui Traian Basescu a obtinut, la alegerile europarlamentare de duminica, 41,5% din voturile locuitorilor Mangaliei, urmat, la mare distanta, de PSD - 16,2%, PLD - 9,8%, PNL - 7,6%, PC - 7,4%, PNG - 5%, PRM - 4,4%, PIN - 4,3%. Daca in privinta PD-ului surpriza nu a fost extraordinar de mare, cunoscut fiind ca Mangalia este o localitate "portocalie" inca din timpul alegerilor generale de acum trei ani, nu acelasi lucru se poate spune despre doua formatiuni care au obtinut rezultate neasteptat de bune. Este vorba despre PLD, care are o filiala locala incepand cu aceasta vara si PIN, partidul lui Cosmin Gusa, care are la Mangalia o filiala destul de "anemica". Se pare ca, si intr-un caz si in celalalt, determinante nu au fost actiunile organizate de conducerile locale ale celor doua formatiuni, ci mai ales propaganda de la "centru".
Ca peste tot in Romania, a socat scorul neverosimil de mare obtinut de PLD, acesta depasind in Mangalia cu mult media nationala, din motive specifice. Din cate se pare, vinovat de ascensiunea fulminanta a liberal-democratilor mangalioti este liberalul Eugen Pricopie, care si-a pus in cap toti angajatii Santierului din cauza "talentului" sau managerial. De altfel, in cursul zilei de azi este programata o sedinta a PNL care se va solda in mod cert cu 2-3 "decapitari", echipa locala evidentiindu-se in campania electorala printr-o anemie care i-a costat scump pe liberali. Liderul Viorel Oleniuc a intentionat chiar sa demisioneze dupa aflarea rezultatelor, dar a fost impiedicat de echipa de conducere judeteana, managerul Sanatoriului ramanand totusi singurul liberal care mai misca ceva in Mangalia, dar care are pur si simpul ghinionul de a fi secondat de parteneri mai putin performanti sau chiar pagubosi de-a dreptul, daca e sa ne gandim la Pricopie.

La Valu lui Traian, democratii au batut toate recordurile: 70%!

Rezultatele din restul judetului respecta, in general, tiparul national. PD conduce detasat in toate orasele Constantei, dar si in mediul rural, PSD confirma oarecum afinitatea social-democrata a judetului, inregistrand un scor mai bun decat cel national, PNG s-a aflat si aici in pericolul de a accede in Parlamentul European, in timp ce despre liberali se poate spune ca au inregistrat o infrangere umilitoare, fiind pratic la egalitate, iar in unele localitati chiar depasiti de catre bastarzii liberal-democrati. PNL plateste astfel pretul arogantei de care au dat dovada de-a lungul campaniei electorale in judet, luand prea de sus o comunitate care nu s-a dovedit chiar asa de "europeana" si aristocrata cum s-au crezut ei. Dincolo de greselile savarsite de liberali, sta insa un fapt care va deveni probabil de referinta. Este vorba despre comuna Valu lui Traian, in care PD a obtinut incredibilul scor de 70%, fiind de departe cea mai portocalie localitate din Romania.

Pastorul Tokes are adepti si in Constanta

Rezultatele finale ale euroalegerilor inregistrate in judetul Constanta, dupa centralizarea voturilor din cele 510 sectii de votare, arata ca PD a obtinut 32,81 la suta din voturi, PSD - 24,18 la suta, PNL - 13,93 la suta, iar PLD - 12% la suta. De asemenea, PNG - CD a obtinut 4,72 la suta, PIN - 3,35 la suta, PRM - 3,53 la suta, PC - 1,35 la suta, iar PNTCD - 1,55 la suta. Interesant este ca si UDMR si-a gasit votanti in Constanta- 0,2%, in timp ce Partidul Alianta Socialista a fost votata de 0,35% dintre alegatori, Partida Rromilor de 1,26%, Partidul Verde de 0,43%, iar pastorul reformat Laszlo Tokes a gasit si la Constanta adepti care i-au adus 0,42%. Prezenta la urne, potrivit rezultatelor partiale, centralizate pana la ora 10.30, a fost la referendum de 27,20 la suta. Dintre acestea, 85,80 la suta au votat "DA", 12,40 la suta au votat "NU" ,iar 2.562 de voturi au fost anulate.

PNL a "furat" electoratul PSD, iar PLD al PNL

La nivel national, rezultatele alegerilor europarlamentare arata astfel: PD- 28,78% (1.471.756 voturi), PSD- 23,14% (1.183.065 voturi), PNL- 13,45%, PLD- 7,78% si UDMR- 5,52%, carora li se alatura si independentul Laszlo Tokes, cu 3,43%. Nu au atins pragul electoral si nu au acces astfel in PE partidul lui Gigi Becali, PNG CD, care a luat 4,86%, PRM a socat cu doar 4,15%, iar PC a adunat doar 2,93%. La alegerile pentru PE s-au prezentat la urne doar 29,41% dintre romani, ceea ce inseamna 5.360.043 persoane. La referendum, prezenta la vot a fost de 26,45%, peste 83% votand in favoarea introducerii votului uninominal. Plebiscitul nu a fost insa validat din cauza prezentei la vot mult prea scazute. Pe de alta parte, potrivit studiilor de moment, alegerile europene au produs o serie de surprize foarte neplacute pentru PSD. Astfel, fostul partid stat a pierdut voturi importante in favoarea dreptei reprezentate de PNL, care si-a vazut astfel rasplatite eforturile menite sa imbunatateasca nivelul de trai prin majorarea pensiilor si salariilor, in prag de alegeri. Pare greu de crezut, dar PSD si-a pierdut pana si fiefurile rurale, liberalii obtinand scoruri incredibil de mari la sate si in Moldova, altadata reduta de neucerit a PSD. PD a fost constant pe tot intinsul tarii, in timp ce PLD a prins mai ales in orasele mari, dar si la sate, formatiunea satelit a PD adunand, cel mai probabil, voturile de blam la adresa PNL.