Reprezentantii PCM si ai UDMR s-au inteles joi seara, la Targu Mures, dupa circa cinci ore de discutii, asupra candidaturii sub sigla UDMR, insa numarul mandatelor pentru civici ramane in discutie, uniunea asteptand un raspuns, vineri, la Cluj-Napoca, privind oferta pe care le-a facut-o acestora.
Seful negociatorilor din partea UDMR, presedintele executiv Kelemen Hunor, a declarat, la iesirea de la discutii, ca a oferit PCM mandate in doua circumscriptii din cele 14 unde maghiarii sunt majoritari, mai exact in Covasna si Harghita, oferta respectand proportia din voturile maghiarilor obtinute in alegerile locale - 85 la suta UDMR si 15 la suta PCM. "In ceea ce priveste reprezentarea pe listele UDMR a deputatilor sau candidatilor PCM, noi am facut o oferta care pleaca de la rezultatele obtinute de fiecare parte in alegerile locale, 85 la suta UDMR, 15 la suta PCM. Am facut o propunere corecta, care inseamna si asumarea riscului in ceea ce priveste obtinerea mandatului, asumarea raspunderii comune si, din acest punct de vedere, am plecat de la urmatorul fapt: sunt colegii uninominale unde mandatul poate fi obtinut suta la suta, sunt colegii unde mandatul este greu de obtinut si nu este sigur, si sunt colegii uninominale, judete, unde mai mult ca sigur ca nu vom obtine mandate, dar proportional vom avea aceeasi reprezentare ca si intre 2004-2008", a spus Kelemen Hunor. El aprecizat ca raspunsul PCM este asteptat pana vineri si a caracterizat intalnirea de joi ca fiind una "constructiva, in spiritul pozitiv de a gasi o solutie buna pentru maghiarii din Romania".
Presedintele executiv al UDMR a precizat ca liderii maghiari au cazut de acord cu privire la interesele maghiarilor in ce priveste reprezentarea politica si felul in care va functiona grupul parlamentar daca se va ajunge la o intelegere, scopul lor fiind de a asigura o reprezentare puternica a comunitatii maghiare in Parlamentul Romaniei.
Presedintele PCM, Szasz Jeno, a spus insa ca le-a cerut reprezentantilor UDMR o "diferentiere" pentru judetele Harghita si Covasna, unde procentele partidului sau au fost mult mai mari decat in rest. "Oferta UDMR era pentru Harghita si Covasna cate un loc, dar aici trebuie sa facem o diferentiere, ca pana la urma un colegiu uninominal pentru Camera Deputatilor totusi are o arie mai mica, mai restransa decat pentru Senat, si daca pornim din calculele facute - indiferent daca de UDMR sau de noi - 85 la suta-15 la suta varianta UDMR, 80 la suta-20 la suta varianta noastra, totusi trebuie sa facem o diferentiere pentru judetele din Tinutul Secuiesc. In Harghita si Covasna, rezultatul (alegerilor locale - n.r.) era de aproape 60 cu 40 la suta si, din acest punct de vedere, pentru aceste judete ar trebui sa facem un altfel de calcul decat sa generalizam la nivel de tara. Si, din acest punct de vedere, eu am speranta pana maine (vineri - n.r.) ca UDMR va onora deschiderea noastra", a declarat Szasz Jeno.