Conservatorii au anuntat ca nu vor vota decat un guvern care sa nu includa PD si UDMR, cu un nou program de guvernare si prin vot de investire a unui nou Cabinet. Rezolutia prin care a fost stabilita aceasta pozitie a PC a fost votata cu un singur vot impotriva la sedinta Biroului Politic de ieri.
Potrivit acestei rezolutii, conservatorii se declara impotriva mentinerii in programul de guvernare a statutului minoritatilor, promovat de UDMR, dar neadoptat de Parlament din cauza impotrivirii PC, PSD, PRM si PD.
Prin acelasi document, conservatorii ii cer premierului Tariceanu sa prezinte Parlamentului un Cabinet restructurat si sub aspectul numarului de portofolii, astfel ca numarul de ministere sa fie mai mic. Premierului i se mai cere sa constate ca "actualul program de guvernare este depasit" si sa ceara Parlamentului "un nou vot de investitura pentru un program construit pe principiile Strategiei nationale de post-aderare, convenita cu toate fortele parlamentare". In cazul in care premierul nu satisface solicitarile PC, conservatorii anunta ca "parlamentarii Partidului Conservator sunt mandatati sa respinga la vot un viitor cabinet care nu va tine cont de solicitarile PC".
Conservatorii mai avertizeaza cei 30 de parlamentari ai formatiunii vor participa la initierea si votarea unei motiuni de cenzura care ar determina, prin adoptare, caderea premierului Tariceanu. Presedintele PC, Dan Voiculescu, a adaugat ca, in urma cu cateva luni, premierul Calin Popescu-Tariceanu i-a propus ca PC sa intre la guvernare si sa faca parte din viitorul Cabinet restructurat, insa el a respins aceasta propunere. (C.C.)