Vizita oficiala in bataie de joc - astfel poate fi concentrata in cateva vorbe descalecarea proaspatului premier Calin Popescu-Tariceanu la Galati. Zeci de sepepisti si de organizatori au calcat pe bataturi, atat la propriu cat si la figurat, ziaristii chemati sa relateze despre o vizita ce nu a rezolvat si nu va rezolva nimic. In plus, nervii pe care i-a capatat prim-ministrul atunci cand a trebuit sa raspunda la intrebari l-ar face invidios pana si pe "arogantul Nastase”.
Primul ministru Calin Popescu-Tariceanu a vizitat ieri orasele Galati si Braila. Cum Tariceanu nu a reusit sa creioneze o concluzie dupa vizita facuta in orasul nostru, se poate spune ca nu a avut o tinta precisa, sau ca incearca sa isi recunoasca ograda pe care trebuie sa o gospodareasca.
In Galati, capetenia Executivului roman a venit pentru inaugurarea unor investitii la Mittal Steel, pentru a vizita Centrul de zi pentru familiile cu copii in dificultate de la Sendreni si pentru o strangere de maini cu conducerea Casei Judetene de Pensii.
Demaraj pe janta
Dupa o intarziere de aproape o ora, Tariceanu si-a facut aparita pe caldaramul de la Sendreni. Aici a fost intampinat cu paine si sare de catre vornicii locului. Pentru cei care au urmarit vizitele oficialilor in judetul nostru e mai mult decat clar faptul ca edificiul intitulat "Centrul de zi pentru familiile cu copii in dificultate de la Sendreni” este cel mai vizitat sau de vizitat loc din judetul nostru. Numai in anul care a trecut Centrul a fost calcat de droaie de politicieni, fie ca veneau din stanga ori din dreapta - motivul fiind probabil acela ca proiectul respectiv a fost un succes al finantarilor RICOP.
Foarte interesant a fost modul in care organizatorii s-au purtat aici cu reprezentantii mass-media. Singurul lucru "grozav” pe care seful Executivului ar fi putut sa-l faca in acest camin era sa stea de vorba cu micutii care desenau in liniste, ca si cand Tariceanu semana si cu Nastase si cu Iliescu si cu Stolojan ori Basescu. Exact in acel moment, unul dintre indivizii care a gandit probabil interactiunea presa - premier a gasit de cuviinta sa alunge pe ziaristi din incapere si sa ii urce repede la autocar pentru a nu pierde intalnirea de la Mittal Steel.
Nervi de otel laminat la rece
Pentru ca am ajuns la Combinat mai repede decat trebuia, au existat alte minute de asteptare. Cu ceva mai multa promptitudine, premierul s-a prezentat in fata lui Narendra Chaundhary si Ionel Bors, sefii combinatului siderurgic. Echipa de la Mittal impreuna cu stafful premierului au urcat in sala de protocol, lasand ziaristilor doar 20 de secunde pentru a-si descarca blitz-urile. Reprezentantii presei au fost indrumati apoi catre Laminorul de benzi la rece, unde au fost nevoiti sa astepte mai bine de jumatate de ora pentru ca Tariceanu sa isi faca aparitia. Incursiunea prim-ministrului in hala respectiva a fost ghidata de insusi Ionel Bors, seniorul manager al Mittal Steel.
A urmat vizita la Casa de Pensii.
Nu Iliescu, Tariceanu a dat pensii!
Probabil pentru a sterge mitul mioritic potrivit caruia "Iliescu e cel mai bun, pentru ca el a dat pensii la amarati”, odata ajuns la Casa Judeteana de Pensii Galati, seful peste ministri, Calin Popescu-Tariceanu, a inmanat decizii de recalculare a pensiilor catre trei pensionari de la Dunarea de jos. Premierul a parut extrem de impresionat de primirea pe care Georgeta Modiga, directorul CJP, i-a facut-o.
Concluzii ambigue
Dracii din fund si limba de lemn nu au fost inventate de Adrian Nastase si echipa sa - cel putin asta a demonstrat premierul Tariceanu la conferinta de presa ce trebuia sa incununeze o vizita spectaculara. Intrebarile ziaristilor au vizat, asa cum era si de asteptat, situatia privatizarii Sidex si indeplinirea clauzelor contractuale de ambele parti. Tariceanu a aratat intai cat de benefica a fost pentru Galati aceasta privativare. "In ceea ce priveste privatizarea Combinatului, nu stiu daca vreun guvern poate sa isi aroge meritul. Important este ca in urma privatizarii avem un rezultat economic notabil. Sunt bani in plus la buget. Este o afacere care prin dezvoltarea ei are efecte favorabile la nivel social si la nivelul intregului judet. Nu vreau sa imi imaginez ce se intampla cu intrarea in faliment si inchiderea combinatului Sidex”, relata premierul.
Intrebat daca stie in ce masura sunt respectate clauzele contractuale ce vizeaza problemele de mediu, prim-ministrul a declarat ca nu cunoaste detaliile contractului, dar ca spera ca acesta sa fie respectat. "Nu cunosc detaliile contractului de privatizare, dar va pot spune ca in baza unui contract exista angajamente de ambele parti. Exista o serie de astfel de angajamente care au fost luate si care sunt monitorizate chiar si de Uniunea Europeana si aici vorbesc de angajamentele fundamentale care cuprind si chestiuni ce privesc protectia mediului. Dar avand in vedere cele realizate pana acum la Combinat, eu nu am dubii ca nu se vor respecta termenii acordului. Ce pot sa va zic este ca nu eu am negociat clauzele contractuale, asa ca nu am de unde sa le stiu. Dvs le stiti mai bine...”, a spus premierul.
Pentru ca intrebarile pe marginea privatizarii Combinatului au continuat datorita ambiguitatii pe care o afisau guvernantii, Tariceanu si-a iesit din pepeni si a tras de manivela subiectului: "Domnilor, haideti sa va spun ceva... auziti? Eu nu sunt specialist in privatizarea Ispat-ului. Eu pot sa va spun doar ca fiecare parte trebuie sa isi respecte obligatiile din contract si ca situatia economica a Sidexului ne da sperante ca lucrurile vor merge bine si nu avem motive solide sa intram intr-o critica de fond a acestei privatizari”.
Concluzia acestei intalniri poate fi ca premierul Tariceanu a lasat o impresie fada si nu tocmai placuta celor ce nu fac parte din administratia locala. Necunoscand implicatiile politice si nici pe cele ce au vizat direct conducerea judetului nostru, putem spune ca aceasta vizita nu a constituit nici pe departe un real succes.