Sase ministri ai guvernului Boc sunt pe lista remanierii, inclusiv doi dintre greii PDL, Radu Berceanu si Adriean Videanu. Nici scaunul lui Boc nu este sigur dupa ce mai multi parlamentari pedelisti au cerut demisia intregului guvern. Lista cu remaniabili a fost completata pe parcursul zilei de ieri dupa discutii aprinse intre premier si presedintele Traian Basescu.

Premierul Emil Boc l-a anuntat ieri pe Sebastian Vladescu ca a fost demis din functia de ministru al finantelor publice in cadrul remanierii guvernului, au declarat pentru Mediafax surse oficiale. Contactat de agentia de stiri, Vladescu a confirmat remanierea din functie, dar nu a comentat decizia. Vladescu a detinut pentru a doua oara portofoliul Finantelor Publice, fiind numit la conducerea ministerului la sfarsitul anului trecut, odata cu instalarea guvernului Boc II. El nu a fost propus de PDL, nefiind membru al acestui partid, dar a beneficiat de sustinerea presedintelui Traian Basescu. Potrivit Mediafax, surse din PDL au declarat ca senatorul Ion Ariton ar putea fi inlocuitorul lui Vladescu la Ministerul Finantelor. Ariton a fost prefect de Sibiu si este considerat un apropiat al lui Vasile Blaga. Alt nume vehiculat a fost si cel al lui Lucian Croitoru, insa acesta a negat. Ministrul muncii, Mihai Seitan, a spus ca premierul l-a anuntat ca este propus pentru remaniere: "Mi-a multumit pentru colaborare si mi-a spus ca ii pare rau ca nu mai lucram in continuare, ca asta este situatia politica si ca trebuie s-o luam ca atare (...) Nu am ce sa-mi reprosez".
Surse din PDL au declarat anterior pentru Mediafax ca, alaturi de Vladescu si Mihail Dumitru, ministrul agriculturii, remanierea il vizeaza si pe Mihai Seitan, care va parasi portofoliul de la Munca. In schimb, ministrul transporturilor, Radu Berceanu, care s-a aflat ieri-dimineata pentru aproximativ o ora la Palatul Victoria, ar urma sa fie mentinut in functie, au declarat sursele citate. Ministrii Radu Berceanu, Sebastian Vladescu, Mihai Seitan si Mihail Dumitru au avut discutii separate ieri cu Emil Boc, inaintea Colegiului Director al PDL.

Nemultumirea lui Basescu

Potrivit unor surse democrat-liberale participante la o intalnire informala inaintea sedintei Colegiului Director al PDL, premierul Emil Boc ar fi cedat presiunilor exercitate de unii lideri democrat-liberali care au pledat pentru o remaniere guvernamentala care sa vizeze si nume grele, precum cele ale ministrilor Blaga, Berceanu sau Videanu. Boc ar fi fost astfel de acord sa includa pe lista remaniabililor pe ministrul transporturilor, Radu Berceanu, dar si pe ministrul economiei, Adriean Videanu, o varianta fiind si ca doar unul din cei doi sa "cada". Celor doi li se adauga, pe lista ministrilor ce urmeaza a pleca din guvern, si ministrul comunicatiilor, Gabriel Sandu. Mai multi lideri ai PDL au intrat in sedinta Colegiului Director cu intentia de a-i cere demisia ministrului Emil Boc, in conditiile in care acesta a ignorat asteptarile parlamentarilor democrat-liberali, care au cerut insistent inclusiv remanierea unora dintre ministrii din garda veche a PDL. "Da, avem sa-i reprosam premierului faptul ca a ignorat parlamentarii si ca a refuzat sa remanieze grei ai partidului, precum Adriean Videanu sau Radu Berceanu", au precizat pentru NewsIn surse democrat-liberale. Emil Boc a avut o intrevedere si cu seful statului in cursul diminetii, pe tema remanierii. Presedintele Traian Basescu ar fi spus, ieri-dimineata, in cadrul unei intalniri cu premierul Emil Boc legata de remanierea guvernamentala, ca de acum incolo lasa partidul si guvernul sa faca ce vrea, in conditiile in care seful statului era adeptul unei remanieri mai largi.
In conditiile in care premierul a venit in fata presedintelui cu o lista de ministri remaniabili care nu continea pe nici unul dintre greii din partid, dar pe care se afla, in schimb, ministrul finantelor, Sebastian Vladescu, precum si ministrii muncii, agriculturii si comunicatiilor, seful statului i-a spus lui Emil Boc ca de acum incolo PDL este pe cont propriu. Basescu s-a declarat adeptul unei remanieri mai largi, care sa includa si lideri importanti ai partidului, precum Radu Berceanu si Adriean Videanu, insa premierul a motivat ca in PDL nu se doreste acest lucru.