Patru candidati dintre cei 12 prezidentiabili il pot incurca pe Traian Basescu in tentativa sa de a castiga batalia electorala cu Adrian Nastase pentru Palatul Cotroceni. Gheorghe Ciuhandu, Gigi Becali, Marian Milut si Petre Roman s-au inscris fara sanse in cursa electorala, mai mult pentru a fura din voturile potentiale pe care le-ar obtine candidatul Aliantei PNL-PD.

Formatiunile de factura crestin-democrata si populara, PNTCD, Actiunea Populara si Partidul Noua Generatie, incapabile sa creeze un pol doctrinar de aceasta orientare, au preferat sa-si incerce singure fortele, propunand si cate un candidat de calibru redus la Presedintie, in speranta ca vor putea accede in Parlament.
Aceasta situatie duce insa la faramitarea voturilor pentru candidatul Aliantei PNL-PD, perceputa ca unica alternativa reala de dreapta. Desi se bucura de o incredere consistenta din partea electoratului, fiind plasat, potrivit sondajelor date publicitatii, in coasta lui Adrian Nastase, candidatul principal al stangii, Traian Basescu, ar mai fi putut culege inca din primul tur zeci sau chiar sute de mii de voturi de la Ciuhandu, Becali si Milut, daca acestia nu ar fi intrat in cursa electorala. Cei trei sunt creditati, impreuna, cu patru si ceva la suta din optiunile electoratului, procente ce l-ar fi putut oricand ajuta pe Basescu sa-l depaseasca pe Nastase.

Omul lui Hrebenciuc

In toata aceasta ecuatie, o situatie aparte o reprezinta candidatura lui Gigi Becali, patronul PNG si al echipei de fotbal Steaua.
Intrat in politica, potrivit spuselor sale, la sfaturile bunului sau amic Viorel Hrebenciuc, vicepresedinte al PSD, Gigi Becali si-a insusit foarte bine rolul care i s-a sugerat, alimentand din plin speculatiile ca ar fi pe post de "iepure" in cursa electorala pentru ca Adrian Nastase sa iasa invingator. De altfel, surse credibile din conducerea PNG ne-au declarat ca, in scurt timp, unul dintre vicepresedintii partidului, care a activat in UFD, isi va da demisia si va demonstra cu probe ca Becali este omul lui Hrebenciuc si ca a intrat in politica pentru a subtiliza voturi si de la Basescu si Alianta, si de la Vadim si PRM.

Pupilul lui Iliescu

De pe cealalta parte a spectrului politic, acelasi rol de "iepure politic" il joaca si Petre Roman. Acesta poate deturna si el ceva voturi de la Traian Basescu, presedintele partidului pe care l-a condus Roman mai bine de un deceniu.
Prin crearea Fortei Democrate si candidatura sa fara sanse la Presedintie, Petre Roman a intrat in scena ca servant al lui Nastase, si el pupilul lui Ion Iliescu. De altfel, zvonurile care circula frecvent despre reinvierea legaturii de suflet dintre Roman si Iliescu nu sunt departe de adevar, analizand contextul reaparitiei primului sef de Guvern post-decembrist.

FOTO: Roman, Milut, Becali si Ciuhandu totalizeaza impreuna sub 5% dintre preferintele electoratului