Imediat ce a fost promulgata Legea privind reforma in sistemul sanitar, Patronatul Farmacistilor din Romania (PFR) a readus in discutie, la sfarsitul saptamanii trecute, Legea farmaciei. Acest act normativ nu este cuprins in pachetul legislativ al sanatatii din cauza faptului ca, in toamna anului trecut, membrii Colegiului Farmacistilor din Romania (CFR), PFR, Asociatiei Retelelor de Farmacii din Romania (ARFR) si Ministerului Sanatatii (MS) nu au ajuns la un punct de vedere comun in ceea ce priveste proiectul legii. Discutii aprinse au avut loc, la vremea respectiva, pe marginea proprietatii asupra farmaciei. MS, CFR si PFR au sustinut ideea "farmacia sa apartina numai farmacistului", in timp ce ARFR a sustinut tot timpul ca "ideea MS, CFR si PFR va duce la incalcarea dreptului la proprietate si la deposedare fortata".
In cele din urma, proiectul Legii farmaciei a ajuns la Bruxelles. In urma cu cateva zile, ministrul sanatatii, Eugen Nicolaescu, a declarat: "Asteptam OK-ul de la Bruxelles".
La sfarsitul saptamanii trecute, farmacistii din PFR au solicitat guvernului si ministrului Nicolaescu "sa initieze proiectul Legii farmaciei prin asumarea raspunderii guvernamentale". Avocatul farmacistilor din PFR, Arin Alexandru Avramescu, a declarat ca "farmacistii au fost lasati in afara reformei sanitare, deoarece nu sunt in pachetul legislativ promulgat. Nu stim de ce, caci l-am sustinut, anul trecut, pe ministrul Nicolaescu in ideea 'farmacia sa fie a farmacistului'. Legea farmaciei a fost scoasa din pachet, probabil, la presiunea lanturilor de farmacii, care se vedeau ingradite".
"Executarea silita ii sperie pe farmacistii din PFR"
Acesta a mai spus ca "farmacistii proprietari de farmacii" risca sa dea faliment din cauza ca in mai multe judete Casele de asigurari de sanatate nu le-au platit acestora datoriile incepand cu 30 iunie 2005: "Este o conjunctura. Incepand cu 30 iunie 2005, toate farmaciile au fost avertizate de Casa Nationala de Asigurari de Sanatate (CNAS) si de Ministerul Sanatatii (MS) ca, in cazul in care depasesc plafoanele lunare, o fac pe propria piele. Au existat si farmacii unde nu s-a respectat aceasta regula. Acum valoarea acestor depasiri se ridica in cazul farmaciilor din PFR la aproape 500 de miliarde de lei. Farmacistii care au incalcat regula nu au curajul sa dea in judecata MS si CNAS, caci stiu ca vor pierde avand in vedere ca au fost anuntati din timp ca depasirile de plafon nu vor mai fi decontate. Pe de alta parte, nici nu au avut sufletul sa lase pacientii fara medicamente".
Pe de alta parte, Avramescu sustine ca "majoritatea lanturilor de farmacii au in spate si distributie. Aceiasi distribuitori aprovizioneaza si farmaciile care nu fac parte din lanturi. Daca aceste farmacii nu au bani sa plateasca marfa la data prevazuta in contract, sunt date in judecata de distribuitori. Farmacistii din PFR se tem ca, prin executare silita, vor pierde farmaciile care, prin intermediul distribuitorilor, vor ajunge in proprietatea lanturilor. Exista, deja, cateva asemenea procese". La randul sau, Clara Popescu, vicepresedintele CFR, spune ca "intr-adevar exista lanturi de farmacii cu distributie proprie, insa, pana acum, a existat un singur caz in care farmacia a fost data in judecata de distribuitor. Este vorba despre o farmacie care nu-si achitase marfa primita timp de doi ani. In rest, nu ne-a dat nimeni in judecata si nimeni nu ne-a executat silit. In majoritatea cazurilor, distribuitorii primesc si plata in rate si dupa termenele prevazute in contracte".