Omul de afaceri liberal Dinu Patriciu s-a pronuntat din nou luni seara, la o emisiune televizata, in favoarea unei aliante dintre PNL si PSD, el invocand modelul ucrainean, al coabitarii dintre fostii inamici din "Revolutia portocalie", Viktor Iuscenko si Viktor Ianukovici.
"Prin alianta cu PSD, s-ar putea ca PNL sa ajunga la guvernare", a declarat Patriciu, adaugand ca in situatia actuala PNL doar face parte din guvernare. Patriciu a spus ca nu considera ca prin declaratiile sale despre o alianta PNL-PSD face un deserviciu liberalilor. "Le dau prilejul sa se delimiteze. Le fac un serviciu, mai devreme sau mai tarziu PSD se va alia cu PNL", a declarat omul de afaceri. El a precizat ca din PSD i-a avut ca dusman pe Ioan Talpes si pe cei din jurul lui, dar ca a avut o relatie foarte buna cu fostul ministru al Finantelor, Mihai Tanasescu, iar pentru Dan Ioan Popescu are "un foarte mare respect". "E foarte bine ca a fost pusa in discutie tema aliantei cu PSD", a adaugat Patriciu, mentionand ca nu este de acord cu ideea potrivit careia PSD este un partid total compromis. "ßi PNL, si PSD sunt mai complexe decat alb sau negru", a spus el.

"Sa-mi spuna din timp, ca sa imi dau demisia"

Intrebat daca nu crede ca ar putea fi sanctionat pentru afirmatiile si pozitia sa in cadrul PNL, Patriciu a replicat: "Sa-mi spuna din timp, ca sa-mi dau demisia". Patriciu sustine in continuare ca sponsorizarea PSD a fost un gest absolut legitim si moral, reluand explicatia ca a fost vorba de sustinerea lui Mircea Geoana in fata lui Traian Basescu.
Declaratiile mai vechi sau mai noi ale lui Patriciu au tensionat relatia dintre PNL si PD. Viceliderul PD, Ioan Oltean, a declarat ca "desi adevaratul presedinte al PNL, Dinu Patriciu, vrea o guvernare PNL-PSD, iar relatiile dintre democrati si liberali sunt tot mai critice", PD nu va iesi de la guvernare, dar va forta anticipate dupa 1 ianuarie 2007 si nu va mai guverna cu PNL. Liderul democrat a precizat ca, desi PD se gandeste sa rupa, dupa 2007, alianta cu PNL, nu va incerca formarea alteia cu PSD. La randul lor, liberalii au afirmat ca singura solutie a PD de a guverna fara PNL ar fi cu PSD. Conform purtatorului de cuvant al PNL, Varujan Vosganian, afirmatiile lui Patriciu privind o colaborare PNL-PSD sunt de domeniul trecutului.