Desi in legislatura trecuta introducerea votului uninominal pentru alegerea Senatului si a Camerei Deputatilor a fost un esec la dezbaterile pentru revizuirea Constitutiei, Coalitia guvernamentala si Opozitia, reprezentata aici de PSD, incearca separat sa preia initiativa schimbarii sistemului electoral.
„PSD va demara in perioada imediat urmatoare o campanie de strangere de semnaturi pentru modificarea Constitutiei in vederea introducerii votului uninominal si a Parlamentului unicameral“, a anuntat ieri purtatorul de cuvant al partidului, Cristian Diaconescu. Potrivit Constitutiei, sunt necesare pentru initierea celor doua proceduri 500.000 de semnaturi.
„Impreuna cu organizatiile judetene si de tineret, speram ca in cel mai scurt timp sa reusim sa strangem aceste semnaturi“, a spus Cristian Diaconescu.
Initiativa a fost anuntata duminica de liderul social-democrat Mircea Geoana. Presedintele PSD a precizat ca promovarea votului uninominal si a Parlamentului unicameral reprezinta doua directii principale de actiune care fac parte dintr-o ampla strategie a PSD pentru „o reforma a binelui in Romania“.
In prezent, exista in Parlament o propunere privind introducerea votului uninominal, intre initiatori numarandu-se si secretarul general al PSD, deputatul Miron Mitrea. Mircea Geoana mizeaza in sustinerea acestei initiative legislative pe o serie de lideri politici si personalitati ale vietii publice romanesti care s-au exprimat de-a lungul timpului in favoarea votului uninominal.

„O vom face acum, cand suntem la putere“

In acelasi timp, liderul PD Emil Boc a declarat ca actuala putere va introduce votul uninominal pentru Parlament, dar a apreciat ca demersul PSD de reformare a clasei politice - care include si aceasta masura - este unul „demagogic“.
„Am sustinut votul uninominal atunci cand am fost in Opozitie, am facut propuneri la revizuirea Constitutiei, la modificarea legilor electorale. Nu am reusit atunci sa impunem votul uninominal la ambele Camere, asa cum am fi dorit. O vom face acum, cand suntem la putere, pentru ca am sustinut acest lucru si Alianta nu are nici un fel de retinere sa sustina aceste proiecte in continuare“, a afirmat Emil Boc.

„Revolutia binelui“ si „oamenii de bine“

Referindu-se la reforma clasei politice propusa de PSD sub denumirea „Revolutia binelui in Romania“, liderul PD a spus ca el a mai auzit prin anii ’90 de „oameni de bine ai PSD, care au fost chemati sa faca ordine in Bucuresti“. „Acum s-a schimbat doar termenul: e vorba de revolutia binelui. Cred ca, prin ceea ce au facut in anii ’90 si prin faptul ca atunci cand au fost la putere aveau posibilitatea sa faca si Parlament unicameral, si vot uninominal si nu au facut-o, este un demers demagogic si lipsit de consistenta“, a adaugat Boc.
El a spus ca esti credibil cand faci un lucru si il spui atunci cand esti la putere. „Dupa ce pleci de la putere si spui ca vrei sa faci ceva ce puteai sa faci cand erai la putere nu mai esti credibil“, a apreciat liderul PD.
„Oamenii de bine ai PSD din anii ’90 au condus la dezastrul care a tinut Romania pe pagina ziarelor europene mai multi ani si este cunoscuta problema mineriadelor. Aceasta revolutie a binelui de inspiratie a anilor ’90 nu cred ca poate avea vreo sansa in Romania, pentru ca PSD nu este credibil“, a mai spus Emil Boc.