infobrasov.net : Pas cu pas catre ROMANIA LUCRULUI BINE FACUT (Autor : Ion Holban-Jianu)
Tudor Arghezi a scris cartea Cu bastonul prin Bucuresti. Eu am citit pas cu pas, dar pe nerasuflate Programul de guvernare al PNL, ca de altfel - sunt sigur - intreaga populatie, constienta de nevoia unei schimbari radicale a societatii romanesti, a reconstructiei guvernarii, a Reconstructiei tarii, pas cu pas catre Romania lucrului bine facut.
Nu intentionez sa intru acum in analiza amplului program (129 pagini). Poate voi reveni in zilele urmatoare. Azi vreau sa marturisesc doar ca mi-a placut mult-mult capitolul rezervat Educatiei , in care se reafirma obiectivul proclamat de toate guvernele de pana acum: alocarea progresiva a resurselor pana la atingerea a 6% din PIB .
Tinta justificata, printre altele, prin reducerea abandonului scolar, intrucat pentru fiecare an de studii individuale se obtin beneficii sociale evidente care pot fi exprimate prin sintagma 3 x 8%:
- cresc veniturile salariale cu 8%,
- se reduce riscul somajului cu 8%,
- se reduce riscul de aparitie a unor probleme grave de sanatate cu 8%.
Beton ! Obiectiv nobil, avand in vedere ca studiile si statisticile indica existenta unui mare numar de out-of-school-children, precum si a unui numar tot atat de mare de tineri care nu sunt angajati si care nu urmeaza programe de educatie sau formare profesionala not in employment, education and training - NEET). De aceea, programul prevede corelarea educatiei formale cu educatia non-formala; stimularea antreprenoriatului in segmentului de educatie non-formala pentru a implementa conceptul de life-long education; acordarea de stimulente fiscale acordate companiilor care angajeaza tineri someri (programe Welfare to Work).
Si mai beton!
Mai departe, ce citim:
Se preconizeaza sprijin pentru familiile in situatie de saracie extrema, conditionat de participarea scolara a copiilor (conditional cash transfers), in paralel cu promovarea conceptului child friendly school . In acest scop se va avea invedere redefinirea sistemului de raspundere publica individuala si institutionala (accountability) intre nivelurile sistemului de invatamant pe baza principiilor ”bunei Guvernari” (governance) si subsidiaritatii.
Ce tare!
Bineinteles, nu este uitata nici cercetarea, avandu-se in vedere promovarea infrastructurilor de cercetare world class, preum si promovarea mobilitatii cercetatorilor, pe modelul brain circulation. Ca sa nu mai vorbesc de initierea simetrica a unui Program de smart cities (Orase inteligente), care sa transforme vechi orase monoindustriale in orase ale inovatiei contemporane; abia astept sa vizitez peste 10 ani (pe un deceniu este elaborat programul de guvernare in discutie!), de ex. Mizilul, ca sa nu mai vorbesc de Petrila, Lupeni, Vulcan si ar fi prea lunga lista!!
Ar mai fi ceva de semnalat in Programul de guvernare: atentia deosebita acordata romanilor de peste hotare, preconizandu-se infiintarea unui Minister al Romanilor de peste hotare, care ar avea ca obiectiv pana la alegerile din 2016 :
- cresterea cu peste 50% a satisfactiei romanilor din afara tarii fata de prestatia statului roman la adresa lor (nivelul T=0 poate fi masurat simplu si gratuit online);
- cresterea cu minimum 15% a dorintei de implicare a romanilor din strainatate in comunitatile din Romania;
- mai buna gestionare a nevoilor membrilor familiilor ramase in tara, rezultand in cresterea satisfactiei in acest domeniu cu minimum 10%; (dar de ce asa putzin) ;
- cresterea planurilor antreprenoriale (in Romania) si de comert a romanilor din afara tarii cu 5% (e.g. cresterea exporturilor de produse romanesti din industria alimentara, a lemnului, IT, etc)
- cresterea cu minimum 3% a intentiei lor de a face investitii directe (FDI) sau de portofoliu in Romania.
Nu am gasit, insa, care este nivelul actual al indicilor avuti in vedere sa creasca procentual. Poate il stiti dvs!
Eu unul, imi propun sa urmaresc PAS CU PAS implementarea Programului liberal atunci cand (nu se indica data si ora) initiatorii vor veni la guvernare.
De ce pas cu pas? Pentru ca m-am molipsit de folosirea - in preambululul programului - de 5 ori a sintagmei pas cu pas care, pare-mi-se, este titul unei carti ce a atins cel mai mare tiraj din Romania contemporana!
In finalul programului m-am lamurit si de obiectivul esential al Programului PNL:
- Ca tactica, prioritatile trebuie ierarhizate astfel incat primele roade sa apara pe termen foarte scurt (inaintea alegerilor parlamentare trebuie culese faimoasele low hanging fruits). Citatul este exact, autorii considerand ca ultima sintagma in engleza nici nu mai trebuie tradusa, ea fiind familiara si alegatorilor de la Patarlagele si celor din Schei, unde a candidat Petre Roman si celor din Codlea, unde urmeaza sa-si stabileasca domiciliul vreo 4-5 ani, eternul liberal Aristotel Cancescu.

P.S. Limbajul elevat si excesul de englezisme din textul de mai sus nu mi-l imputati mie: eu nu am facut altceva decat sa reproduc fidel pasaje din Program!
Ion Holban-Jianu