Luni seara, la nervi si... pe ascuns, seful statului si-a "casatorit" amicii din PD cu cei din PLD. "Democratii au primit o palma", deputatul UDMR Lakatos Péter. "Regret disparitia PD", Claudiu Pop, PSD. "Basescu are doar doi consilieri, Johnny Walker si Elena Udrea", Valeriu Boieriu, PNL. La aflarea vestii democratii bihoreni au marait, liberal-democratii au primit un licar de speranta. Cele doua grupari urmeaza sa-si imparta functiile de conducere in noul Partid Democrat Liberal.
Formarea noului "partid prezidential" prin contopirea Partidului Democrat cu Partidul Liberal Democrat n-a surprins pe nimeni in afara de membrii celor doua formatiuni politice. Reprezentantii PD si PLD Bihor au aflat ca s-au "casatorit", direct de la televizor sau de la radio, odata cu declaratia oficiala facuta, luni seara, la ora 19:45, de presedintii celor doua partide, Emil Boc si Theodor Stolojan. In graba si fara nicio consultare prealabila cu filialele din tara, Boc si Stolojan au anuntat formarea Partidului Democrat Liberal, fuziunea PD cu PLD urmand sa aiba loc in cadrul unui congres de unificare programat in ianuarie. Vestea i-a socat pe democratii bihoreni si a trezit un licar de speranta in mintea gruparii liberal-democrate. "N-au fost niciun fel de consultari. Eu sunt in trafic acum si am auzit la radio", ne-a declarat liderul PLD Bihor, Gavrila Grebenisan, la cateva minute dupa anuntul conducerii de la centru. "Parerea mea este ca aceasta unificare e benefica si inseamna mai multa democratie in randul liberalilor si mai mult liberalism in randul democratilor", a subliniat liderul micutei grupari politice cotate cu 2,7% din preferintele bihorenilor. Aflat la ziua ginerelui sau, secretarul general al PD Bihor, Stefan Seremi, a primit vestea de la reporterul Realitatii bihorene. "Da, pe mama saraciei... Aud ce spui, aud si raman mut... Astia-s nebuni..." Liderul democrat si-a revenit abia a doua zi cand s-a trezit ... PDL-ist. "Noua, celor de aici din Bihor, fuziunea cu PLD nu ne aduce multe voturi, iar colegii nostri democrat-liberali daca cred ca pot sa se integreze cu noi, atunci poate vor creste si ei, odata cu tara", ne-a declarat Seremi, pus in fata faptului implinit.
UDMR, PSD si PNL se amuza
Liderii celorlalte formatiuni politice, UDMR, PSD si PNL, spun ca se asteptau ca presedintele Traian Basescu sa intervina in destinele celor doua partide, PD si PLD, si sa le distruga. Deputatul UDMR Lakatos Péter sustine ca, prin aceasta "fuziune de taina", democratii au primit o palma. "Nici macar secretarul general al PD, Vasile Blaga, nu a fost consultat", spune parlamentarul. "Dintr-un punct de vedere este bine. E o treaba care a limpezit situatia politica in sensul ca, pentru formarea unei noi coalitii, de aici in acolo, stii ca trebuie sa discuti direct cu Traian Basescu, chiar daca nu-i sigur ca te-ai inteles cu el, dar macar discuti cu o singura persoana. In schimb, la nivelul judetului Bihor, PD pierde. Pe cei de la PD ii stie toata lumea, in timp ce pe cei de la PLD trebuie sa-i cauti prin cartea de telefoane. Si nici nu vreau sa ma gandesc ce se va intampla cand democratii vor trebui sa imparta cu cei din urma tot al patrulea post de consilier", ne-a precizat reprezentantul UDMR. Pe de alta parte, deputatul PSD Claudiu Pop si-a exprimat regretul pentru disparitia de pe scena politica a Partidului Democrat. "Realmente sunt intristat de disparitia celui mai redutabil adversar al nostru. E pacat ca un partid care s-a aflat de 15 ani pe scena politica sa nu-si gaseasca pana acum propria ideologie." In cinstea fuziunii PD cu PLD, liberalii au deschis o sticla de sampanie. Liderii PNL se bucura ca au scapat de pericolul PLD, care le mai putea atrage cativa membri. "Ma bucur pentru Stolojan ca si-a indeplinit misiunea primita de la Basescu, iar in plan local ma bucur pentru Grebenisan ca nu va mai fi lider de partid, ca sa fie amenintat cu moartea, ca, in calitate de anonim in PD, cu siguranta nu va mai prezenta interes pentru raufacatorii Domniei Sale", declara deputatul Valeriu Boieriu. Cat priveste decizia luata de presedintele Basescu, parlamentarul liberal are propria explicatie. "Cred ca seful statului are doar doi consilieri, Johnny Walker si Elena Udrea, iar in cazul fuziunii PD-PLD, cu siguranta n-a fost sfatuit de femeia blonda pentru ca nici ea nu putea sa-i dea o idee asa de proasta".