Sondajul Data Media dat ieri publicitatii releva o surpriza "asteptata" si prevazuta de multi analisti politici. PNG-CD, condus de Gigi Becali, a reusit sa surclaseze formatiuni politice parlamentare precum PRM, UDMR si PC.
Cercetarea intreprinsa de Institutul Pro si Data Media situeaza Alianta PNL-PD pe primul loc in topul preferintelor electoratului cu un procent de 41,8%, urmata la distanta de PSD cu 24,7%. Pe locul trei in sondaj se situeaza formatiunea politica condusa de Gigi Becali, PNG, cu 10,6%, devansand PRM, care intruneste doar 10,0% din optiuni, UDMR cu 5,7%. Sub pragul electoral de 5% se afla PLD (3,2%), PIN (1,5%), PN„CD cu 1,4%; PC cu 1,2% si FDGR, care inregistreaza un procent de 0,1%. Daca Alianta PNL-PD, PSD si UDMR au evolutii relativ constante, PRM are un trend descendent, iar PNG-CD un trend ascendent, se arata in documentul conferit publicitatii. Principala concluzie a cercetarii este aceea ca Guvernul Tariceanu se bucura inca de sprijinul populatiei, in ciuda retragerii PC din Executiv, a formarii PLD si a conflictului dintre PNL si PD. In actualul sondaj s-a introdus in premiera o intrebare despre parerea pe care o are electoratul despre partide, pentru a se evalua la modul general bazinul maximal de posibili simpatizanti.
In acest top general al favorabilitatii conduce PD, cu 52,9%, urmat de PNL cu 51,1%, aceste doua formatiuni politice fiind singurele partide care au cote de favorabilitate de peste 50%. Cele mai multe pareri "deloc bune" sunt emise la adresa UDMR (48,1%), PRM (40,7%), PC (29,8%) si PNG-CD (24,6%). Toate celelalte partide au cote de respingere sub 20%.
Intre favorabilitate si intentia de vot pentru PE sunt insa diferente notabile: din publicul favorabil PSD, numai 37,4% ar vota cu PSD; din publicul favorabil PNL, numai 27,8% ar vota cu PNL; din publicul favorabil PD, numai 27,2% ar vota cu PD. Echilibrul dintre PD si PNL este vizibil si la alegerile pentru PE. In cazul in care cele doua formatiuni din Alianta candideaza separat la europene, PSD ar avea cele mai mari sanse sa obtina cele mai multe voturi.