Cel putin 12.000 de gaalaateni sint membri ai unuia dintre partidele politice care activeazaa pe scena politicaa din Galati. Acestia bagaa in conturile partidelor din care fac parte milioane de lei cu titlu de cotizatii.

Dupaa cum se stie deja puterea unui partid politic staa, in primul rind, in suma de bani pe care o are la dispozitie atunci cind trebuie puse in aplicare anumite proiecte sau strategii si, in al doilea rind, in numaarul de membri. Reporterii cotidianului "Monitorul de Galati" au vorbit cu liderii partidelor politice importante din Galati pentru a afla care este numaarul de "soldati" pe care ii au la dispozitie si citi bani dau acestia pentru organizatiile in care sint inscrisi. E drept caa informatiile culese de noi ar putea fi interpretate si in alt fel, dar vaa laasaam pe dumneavoastraa, cititorii nostri, saa faceti acest lucru. Subliniem caa datele din acest articol sint prezentate in forma oferitaa de cei cu care noi am stat de vorbaa.

Partidul Conservator

Situatia de la Partidul Conservator ne-a fost prezentataa de consilierul local PC, Picu Roman. "La nivelul municipiului avem aproximativ 3.100 de membri. Nu avem o cotizatie fixataa pentru membrii nostri. Asta pentru caa in organizatie avem multi pensionari care nu au de unde saa dea bani pentru partid. Cheltuielile de la sediu sint suportate de cei care detin functii de conducere in cadrul partidului si care ocupaa o functie publicaa obtinutaa cu sprijinul PC", a spus conservatorul.

Partidul Social Democrat

Organizatia Municipalaa a PSD Galati numaaraa aproximativ 3.000 de membri. In ceea ce priveste cotizatia perceputaa membrilor saai de partid, cuantumul acesteia variazaa in functie de ocupatia si pozitia fiecaaruia. Parlamentarii PSD plaatesc la partid, conform uzantelor interne, aproximativ 10% din salariul net. De asemenea parlamentarii contribuie si la cheltuielile de intretinere si functionare ale claadirilor in care functioneazaa partidul. In medie un parlamentar PSD plaateste la partid peste douaa sute de lei lunar. Consilierii judeteni au o cotizatie ce reprezintaa aproximativ 20% din salariu, sumele strinse de la consilierii judeteni, dar si de la cei municipali, situindu-se intre 75 si 100 de lei. a€žCea mai micaa cotizatie este de 1.000 de lei vechi, perceputaa de la elevi, studenti, pensionari, someri si casnici", a adaaugat Avram Trandafir.

Partidul Romania Mare

Despre ce se intimplaa la acest partid ne-a vorbit senatorul PRM Carol Dina. "In municipiu avem cam 2600 de membri. Din cotizatiile lunare se string cam 400-500 de lei, atit cit avem nevoie pentru a tine biroul. Aici nu intraa donatiile. Asta este altaa poveste", a precizat Carol Dina.

Partidul Democrat

Pentru a afla citi membri are PD la nivelul orasului nostru si care este cotizatia plaatitaa de acestia am stat de vorbaa cu presedintele Organizatiei Municipale, consilierul local Cosmin Paaun. "Avem 1.300 de membri. Vorbesc aici doar despre cei care tin legaatura cu organizatia. Si avem cam 200 de militanti. Acestia sint oamenii care aleargaa pentru partid. In ceea ce priveste cotizatia, noi avem fixataa valoarea acesteia prin statut. Cotizatia e de cinci mii de lei vechi pe lunaa. Restul banilor pe care noi ii stringem provine din cote defalcate de la cabinetul parlamentar al deputatului Iulian Birsan si din donatii care pot fi faacute de membri de partid sau de cetaateni care nu fac parte din PD. Legat de donatii trebuie spus caa fiecare daa atit cit il tine buzunarul. Nu este nimic fix in acest sens. Sint exclusi din partid doar cei care nu plaatesc cotizatia timp de doi-trei ani. Vaa pot spune insaa caa nu prea sint astfel de probleme pentru caa suma este foarte micaa", ne-a declarat Cosmin Paaun.

Partidul National Liberal

Pentru a afla care este situatia la PNL am vorbit cu presedintele Organizatiei Municipale PNL, Mircea Raazvan Cristea. "Nu vaa pot spune exact citi membri sint la organizatia municipalaa. Sigur stiu caa avem 1.000 de membri cu drept de vot. In ceea ce priveste cotizatia, vaa pot spune situatia generalaa. Un liberal plaateste cam 10 mii lei vechi pe lunaa. Tinerii si pensionarii plaatesc doar cite 5 mii de lei lunaa", ne-a spus Mircea Raazvan Cristea. Pe lingaa aceste informatii mai trebuie spus caa cei care detin functii publice, obtinute datoritaa partidului, cotizeazaa cu o sumaa mai mare decit cea plaatitaa de penelistii simpli. Spre exemplu un deputat sau un senator lasaa la casieria PNL si pinaa la 2,5 milioane de lei vechi. Primarii, viceprimarii, consilierii locali din judet plaatesc intre 50 si 100 de mii de lei. Sistemul nu-i derajeazaa pe penelisti pentru caa, spun ei, datoritaa partidului au ocupat o functie publicaa. "E normal saa fie asa pentru caa altfel organizatia nu ar avea cum saa functioneze", ne-a declarat un membru PNL.

Partidele mici

Datele prezentate mai sus reprezintaa situatia de la partidele importante din orasul nosru. Trebuie spus insaa caa situatia de la partidele mici nu e la fel de roz. De cele mai multe ori presedintii acestor frmatiuni au obligatia de a plaati cheltuielile de intretinere a sediului si saa finanteze anumite proiecte. Aici putem dat ca exemplu PNG sau PNTCD.

In final se poate spune caa numaarul de membri ai unui partid, dacaa datele prezentate de cei cu care noi am stat de vorbaa sint reale, nu conteazaa prea mult atunci cind vine vorba de performante. Dintre formatiunile puternice din Galati doar PC are peste 1.500 de "soldati". Desi pesedistii si peremistii sint mai multi decit liberalii si democratii, Alianta D.A. staa mult mai bine pe scena politicaa decit PSD si PRM. Importanti sint banii si sursele din care pot face rost de ei.