Ministrul care s-a agitat in ultima perioada sa aiba aparitii televizate, in speranta ca va crea senzatia de activitate, Gheorghe Dobre a fost anuntat oficial de colegii democrati ca paraseste fotoliul de sef al Ministerului Transporturilor. Informatia a fost oferita ieri de presedintele Partidului Democrat, Emil Boc, acesta precizand ca l-a informat in acest sens si pe presedintele Traian Basescu. Totodata, in locul lui Gheorghe Dobre, un ministru contestat si aratat cu degetul pentru cei "0 kilometri de autostrada", a fost anuntat drept inlocuitor Radu Berceanu. "Mutarile de trupe" ale democratilor nu se opresc aici, acestia anuntand ca sunt "croiti" pe remaniere si restructurarea Guvernului. Asa se face ca, tot ieri, PD a anuntat ca isi retrage vicepremierul de la guvernare, pe Gheorghe Pogea, si ca nu va fi numit altul in loc. In ceea ce-l priveste pe Gheorghe Pogea, acesta s-a aratat impacat cu decizia partidului, care solicita desfiintarea posturilor de vicepremieri, lucru cu care ceilalti membri ai coalitiei de guvernamant - PNL, UDMR si PC nu sunt de acord. Nu acelasi lucru se poate spune in privinta altor ministere care au ministri PD, in pofida faptului ca Emil Boc a dorit sa lase impresia ca deciziile prezentate in fata mass-media au fost unanim acceptate de vicepresedintii democrati de la nivel central. La fel de nemultumiti de actiunea "pe cont propriu" a democratilor in ceea ce priveste modificarile la nivel de ministere au fost si aliatii PNL. Declaratiile facute ieri de liderul democratilor, Emil Boc, au demonstrat ca aparitiile televizate ale lui Gheorghe Dobre nu l-au impresionat pe seful statului, Traian Basescu. Se stie ca Dobre nu se mai afla in gratiile presedintelui de mai multe luni, fapt indicat si de ultimul sondaj de opinie INSOMAR in spatele caruia se vede clar interesul de la Cotroceni. Sondajul a aparut cu doar cateva zile inainte de anuntul referitor la schimbarea ministrului Transporturilor, care a reusit, totusi, sa amane decizia PD cu cateva luni de zile. Reamintim, in acest context, faptul ca informatii referitoare la seful Transporturilor din Romania au circulat si in urma cu cateva luni, cand numele vehiculate pentru inlocuirea lui Gheorghe Dobre erau cele ale democratilor Laurentiu Mironescu (deputat), Radu Berceanu (senator), Cezar Preda (deputat) si Razvan Murgeanu, viceprimar al capitalei. A fost sa fie Radu Berceanu, aflat la al cincilea mandat in Parlament, cel care in 1990 devenea deputat FSN de Dolj si a ramas deputat timp de 3 mandate, dar ca reprezentant al PD. Acelasi Radu Berceanu a fost, intre aprilie 1998 si decembrie 2000, ministru al Industriilor si Comertului, in cabinetele Radu Vasile si Mugur Isarescu. Dupa alegerile din 2004, Radu Berceanu a devenit senator, membru al comisiei de Buget si Finante, respectiv membru in delegatia romana la Adunarea Parlamentara a Consiliului Europei.

Cezar Preda ar fi vrut si el in locul Sulfinei Barbu

Fericire, lacrimi pe obraji pentru Radu Berceanu, numai ca... din cate spun surse din cadrul PD, Cezar Preda nu este tocmai multumit cu verdictul prezentat de liderul democrat Emil Boc. Insa se stie ca democratii, pe langa Ministerul Transporturilor si vicepremierul Gheorghe Pogea, intentioneaza sa mai faca ceva schimbari si la nivelul altor ministere, cel putin unul, si nu este vorba despre linia secunda - cea a secretarilor de stat. Vor fi modificari si in componenta secretarilor de stat (dupa cum au anuntat democratii ca doresc), dar este clar ca ori ministrul Educatiei si Cercetarii, cel al Muncii si Solidaritatii Sociale, ori cel al Mediului si Gospodaririi Apelor trebuie sa se teama pentru scaunele pe care le ocupa. Revenind la Cezar Preda, din ce spun surse din cadrul PD, se pare ca acesta a insistat sa primeasca si el un minister, eventual cel al Mediului. Cum democratii discutau la un moment dat ca locul Sulfinei Barbu sa fie cedat Elenei Udrea, si democratul Cezar Preda a adus subiectul in discutie, in sensul ca el ar fi cel mai nimerit pentru postul in cauza. Dat fiind ca Ministerul Mediului a ajuns subiect de disputa, se aude, mai nou, ca ministrul Sulfina Barbu ar putea scapa de remaniere. Raman, asadar, ministrii Mihail Hardau (de la Educatie) si Gheorghe Barbu (de la Munca), asupra carora planeaza nemultumiri atat democrate, dar si liberale, ca sa nu mai vorbim de parerea populatiei. De exemplu, in ceea ce priveste invatamantul, chiar premierul Calin Popescu Tariceanu a criticat, ieri, activitatea ministerului condus de Mihail Hardau. Tariceanu a atras atentia ca Ministerul Educatiei si Cercetarii duce lipsa de proiecte si a precizat ca de acum inainte asteapta propuneri fezabile din partea responsabililor din minister.
Senatorul PNL Puiu Hasotti:
"Remanierea sau restructurarea Guvernului o vom face cand vrem noi, nu cand vrea PD"

Ca liberalii nu aveau cum sa primeasca bucurosi vestile de ieri ale democratilor care ii insotesc in Alianta - este clar. Vicepresedintele PNL Puiu Hasotti a fost extrem de dur in catalogarea gestului pedist, apreciind ca: "Este o atitudine melodramatica prin care PD demonstreaza, inca o data, ca prefera intai sa organizeze conferinte si apoi sa-si anunte partenerii de coalitie". Senatorul PNL a mai precizat ca l-a luat prin surprindere anuntul liderului PD, referitor la retragerea lui Gheorghe Pogea si schimbarea lui Gheorghe Dobre si ca "ar fi fost corect ca Boc sa fi fost vicepremier, pentru ca ar fi evitat stresul navetelor de la Cluj la Bucuresti si retur. Ar fi bine chiar ca Boc sa-si dea demisia din functia de primar".

Dobre si Hardau, cei mai slabi ministri, apreciaza Hasotti

Senatorul Puiu Hasotti a mai precizat ca, pentru armonizarea relatiilor din cadrul unui guvern de coalitie, asa cum este cel de acum, sunt firesti posturi politice, precum cele de vicepremieri, lucru pe care, din cate au demonstrat pana acum, il ignora democratii. "Dar daca PD a vrut sa-si retraga vicepremierul, sa fie sanatosi, de fapt ar trebui sa-si mai retraga doi ministri, daca este sa luam in calcul algoritmul politic, si sa fie un Cabinet de 16 persoane. Altfel, ce face Partidul Democrat este demagogie, populism ieftin", a declarat liberalul. Puiu Hasotti a apreciat ca, totusi, decizia democratilor de a-l schimba pe Gheorghe Dobre din functia de ministru al Transporturilor este una inteleapta, "Dobre fiind unul dintre cei mai slabi ministri pe care i-a avut Guvernul, alaturi de ministrul Educatiei, Hardau", a afirmat senatorul, adaugand: "Sper ca Radu Berceanu sa fie un ministru mai bun". Pentru a pune insa punctul pe "i", Puiu Hasotti a transmis colegilor de Alianta ca "remanierea sau restructurarea Guvernului o vom face cand vrem noi, nu cand vrea Partidul Democrat". Revenind insa la subiectul Gheorghe Pogea, vicepremierul retras de pedisti din Guvern, liberalul a spus ca acesta "oricum nu avea functie in PD", deci... de mare ajutor la armonizarea relatiilor dintre partide oricum nu ar fi fost. Totodata, Puiu Hasotti a tinut sa mai declare ca este de acord cu infiintarea unui minister care sa gestioneze fondurile europene. "Dar oare PD ar accepta sa nu-l conduca ei?", s-a intrebat retoric liberalul, adaugand "sau ar vrea sa il conduca ei, astfel incat fondurile europene sa le dirijeze, tot ei, catre primarii PD?!".