Secretarul general adjunct al PC, Codrin ßtefanescu, a transmis ca partidul sau va analiza in curand posibilitatea schimbarii strategiei politice, inclusiv pe cea privind sustinerea Cabinetului Tariceanu. In plus, ßtefanescu a avansat o serie de scenarii legate de inlocuirea premierului. "Strategia noastra va fi schimbata in perioada urmatoare. Noi am devenit partid de opozitie si am devenit liberi sa tratam cu oricine, unde avem interesul. (...) Asa cum am spus pana in decembrie ca sustinem Guvernul minoritar Tariceanu, s-ar putea sa ne schimbam strategia in perioada urmatoare. Nu stim inca cum", a declarat ßtefanescu.
La randul sau, purtatorul de cuvant al conservatorilor, Bogdan Ciuca, a precizat ca, desi evidenta arata ca PC este un partid de opozitie, formatiunea nu se va transforma intr-un "Giga Contra" si va sustine orice proiect "bun pentru romani, indiferent cine il initiaza". In acelasi timp, secretarul general adjunct s-a avantat ieri, de Sf. Ion, intr-o analiza politica bazata pe scenarii mai mult sau mai putin teoretice privind o posibila remaniere guvernamentala, care, potrivit lui Codrin ßtefanescu, ar putea incepe chiar cu seful Executivului. Astfel, el crede ca "undeva, pe tusa, isi face incalzirea" Radu Berceanu pentru postul de prim-ministru, functie pe care insa o va ocupa provizoriu pana la organizarea alegerilor anticipate. Urmatorul pas este, in viziunea liderului conservator, desemnarea lui Theodor Stolojan in functia de premier.
Totodata, Codrin ßtefanescu a declarat ca "scaparea" lui Adrian Videanu privind o formula guvernamentala care sa includa si un ministru desemnat de PLD este un semnal pentru cei nehotarati de a adera la formatiunea politica pe cale de a se infiinta, dar si o modalitate de "a-l enerva" pe Calin Popescu-Tariceanu. In acelasi timp, purtatorul de cuvant al PC, Bogdan Ciuca, a declarat ca partidul pe care il reprezinta isi mentine pozitia in legatura cu retragerea militarilor romani din Irak. In plus, Ciuca a aratat ca PC va analiza in Biroul Politic necesitatea initierii unei campanii similare cu cea a PNL privind strangerea de semnaturi pentru aducerea acasa a trupelor romanesti din teatrul de operatiuni irakian. Ciuca a remarcat ca este nevoie de discutii si de negocieri la nivelul forurilor de decizie pentru stabilirea unui calendar in acest sens.